Striden om Huaweis tillträde till telekommarknaden i USA trappas upp. Huawei har lämnat in en stämning mot USA:s regering. Det handlar om det beslut som togs av president Donald Trump i augusti om att stänga ute myndigheter och deras underleverantörer från att köpa in utrustning eller tjänster från det kinesiska telekomoperatören, rapporterar Reuters.

– Den amerikanska kongressen har upprepade gånger misslyckats att ta fram några bevis som stöder åtgärd som en sista utväg, säger Huaweis styrelseordförande Guo Ping i ett uttalande.

– Förbudet är inte bara olagligt det förhindrar också Huawei från att delta i en rättvis konkurrens vilket ytterst skadar de amerikanska konsumenterna. Vi ser fram emot domstolens dom.

Stämningen är en del i det pågående handelskriget mellan USA och Kina men samtidigt har Huawei granskats redan innan det kriget drogs igång av president Trump uppger källor för Reuters.

Juridiska experter i USA är tveksamma till att domstolen kommer att gå på Huaweis linje eftersom amerikanska domstolar inte gärna går emot beslut kring nationell säkerhet som gjorts av andra myndigheter.

Man hänvisar också till en dom i höstas där en liknande stämning från det ryska it-säkerhetsföretaget Kaspersky kring ett förbud mot deras mjukvara i de amerikanska myndigheternas nät avfärdades av en federal domstol. Även om det beslutet inte i sig inte är bindande tror Steven Schwinn som är professor vid John Marshall Law School of Chicago att man troligen tar intryck av hur man resonerat i det fallet.

– Jag ser inte hur Huawei kan komma undan det resultatet, säger han.

Läs också: 
Huaweis finanschef stämmer Kanada efter gripandet
USA tar till storsläggan – åtalar Huawei