Idag kom beskedet att den kanadensiska konsultjätten CGI har lagt ett bud på Acando värt 4,3 miljarder kronor. Att den svenska it-tjänstemarknaden minskar i antal företag har vi skrivit om tidigare. Om den här affären går igenom blir det en av de största någonsin på den svenska it-konsultmarknaden. Martin Sundblad, analyschef på IDC, säger att han inte är helt förvånad över att Acando nu får en ny ägare.
– Köpet, om det går igenom, är inte helt oväntat. De stora ägarfamiljerna Svedulf och Johansson står inför en generationsväxling, och kan vilja avveckla engagemangen inom it. Acando är nummer tio på den svenska marknaden för it-tjänster, och kvar av svenskbaserade bolag på topp 20 är nu bara Knowit, HiQ, Cybercom och Cygate, säger han.
Givet den svaga kronan kan de kanadensiska ägarna ha sett en bra möjlighet att hugga på ett svenskt bolag. Martin Sundblad tror inte att det är det sista exemplet vi ser på förvärv medan kronkursen är låg.
– Vi kan förvänta oss att utländska uppköp fortsätter. Den svaga svenska valutan har gjort svenska it-bolag 16 procent billigare på euro-basis på tre år. Tillflödet av kapital för att nystarta och utveckla it-tjänsteleverantörer kommer att öka i motsvarande grad.
Hos de båda bolagen är det idel glada miner efter beskedet om den stundande storaffären. Acandos vd Carl-Magnus Månsson säger att han ser fram emot att bli en del av ett större sammanhang, och han är fast besluten om att följa med till den nya ägaren.
– Ja, jag ska följa med och kommer vara med i den nya konstellationen. Jag har varit i stora organisationer förut och hoppas att jag kan lotsa mina kollegor rätt och navigera vår lilla skuta in i den stora skutan, säger han.
Och att slå ihop organisationer har han gjort förut. För knappt fem år sedan köpte Acando kollegan Connecta, och nu väntar alltså en fusion i ännu större skala.

– Vi har en strategi att göra förvärv och leta efter sådant som kan göra oss bättre och våra nya kollegor har också gjort det några gånger. Men nu ligger fokus på de viktiga sakerna, att vi kan skapa mer värde för kunderna och att det här ger nya möjligheter för medarbetarna, säger Carl-Magnus Månsson.
Vad innebär det för Acando att man får en ny kanadensisk ägare?
– Ur ett Acandoperspektiv får vi tillgång till en helt annan leveransförmåga. Och inom alla geografier finns det kompletterande kompetens som kommer tillföra ännu mera spets till våra kunder.
CGI:s Sverigechef Pär Fors poängterar att det är en klyscha som alltid används vid förvärv, men hans bestämda uppfattning är att CGI och Acando kommer komplettera varandra väldigt väl.
– När vi tittar på bolag tittar vi mycket på bolagets struktur och kultur. Acando har en verksamhet där det handlar om att vara nära kunderna och de finns på ett antal orter runt om i Sverige. Där har vi en liknande modell, säger han men det är mer än bara den geografiska spridningen som lockar.
– Vi kompletterar varandra ur ett kompetensperspektiv. Vi har delar som vi erbjuder marknaden som Acando inte har och de har delar som vi inte har och så finns det så klart vissa delar i mitten där vi båda finns.
Att CGI likt många andra bolag varit på jakt efter ny kompetens är så klart en viktig delförklaring till att den svenska styrkan nu utökas genom förvärv, men det allra viktigaste är enligt Pär Fors de delar som CGI:s kunder efterfrågat och som de nu kommer att kunna erbjuda.
– Acando är ett rent konsultbolag som jobbar med kundens digitala resa och nu kan vi leverera hela vägen genom att digitalisera verksamheten från A till Ö. De har hundratals som arbetar i gränslandet mellan it och verksamhet, ett område som är allt mer efterfrågat. Våra kunder har sagt att vi kan bli starkare där. Parallellt med att vi har försökt rekrytera så är det här ett större steg för att realisera den delen. Vi är det ledande it-tjänsteföretaget storleksmässigt och tillsammans med Acando får vi en unik kapacitet som ingen annan aktör i Sverige kan erbjuda.
Acando har också satsat stort på den allt hetare marknaden för digitalbyråer, där dotterbolaget Itch har varit loket. Även den kompetensen har varit efterfrågad på CGI.
– Kunskapen hos en designbyrå är också något som våra kunder efterfrågar för att få hela den digitala kundupplevelsen. Det gör att vi nu kan jobba ännu närmare kunderna och följa med hela vägen ut, säger Pär Fors.
Av de 2 100 Acandomedarbetarna sitter drygt hälften, 1 200 i Sverige, där man har verksamhet i Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås, Borlänge och Luleå. Det näst största landet är Tyskland, där Acando har 500 medarbetare. En annan viktig del av förvärvet är att CGI dubblar sin styrka på konkurrenten Evrys hemmaplan Norge, då man tack vare Acando dubblar omsättningen och utökar styrkan med 400 anställda till cirka 900.
Läs också: Ska CGI peta Evry? Striden om SL:s miljardavtal går vidare
1. IBM 4,3 miljarder kronor
2. CGI 4,1 miljarder kronor
3. Tieto 3,7 miljarder kronor
4. Evry 3,7 miljarder kronor
5. Capgemini 3,1 miljarder kronor
6. HCL 2,9 miljarder kronor
7. Accenture 2,8 miljarder kronor
8. Atea 2,1 miljarder kronor
9. Knowit 1,2 miljarder kronor
10. Acando 1,1 miljarder kronor
11. Fujitsu 1,1 miljarder kronor
12. DXC 1,1 miljarder kronor
13. HiQ 977 miljoner kronor
14. Sogeti 938 miljoner kronor
15. Deloitte 890 miljoner kronor
16. Cybercom 798 miljoner kronor
17. Cygate 749 miljoner kronor
18. Tech Mahindra 739 miljoner kronor
19. TCS 691 miljoner kronor
20. Infosys 685 miljoner kronor
Källa: IDC