Igår var det återigen dags för en 5g-invigning under pompa och ståt. Efter att ha dragit igång ett första 5g-nät på KTH i Stockholm var det nu dags för det första 5g-nätet som ska användas i den svenska industrin.

Även den här gången var det Telia och Ericsson som slog på invigningstrumman. Platsen som valts ut är Volvo Construction Equipments anläggning i Eskilstuna. Där ska Volvo CE nu bli en av de första aktörerna i världen att använda 5g-teknik för att testa olika fjärrstyrda maskiner och autonoma lösningar.

– Det finns olika nivåer av autonoma lösningar och 5g kommer vara ett viktigt teknikstöd för oss att driva på utvecklingen i detta område. Testerna i Eskilstuna kommer inkludera fjärrstyrning av en konventionell hjullastare men också för att fortsätta genomföra tester av vår konceptdumper HX2, säger Melker Jernberg, vd på Volvo CE.

Ambitionen är också att fördjupa kunskapen om hur uppkopplade maskiner kan skapa mervärde för kunden och Volvo CE hoppas dra nytta av sina lärdomar och kunna applicera dem även i sin globala verksamhet.

– Testerna sker lokalt i Eskilstuna, men vår verksamhet här verkar globalt. Uppkopplade maskiner och autonoma system är framtiden. Det kan ge våra kunder effektivare produktion, logistik, större flexibilitet, och säkrare arbete. Genom att minimera de potentiella säkerhetsriskerna och den driftavbrottstid som är förknippad med verksamheter som gruvbrytning kan vi komma närmare vår strävan om noll utsläpp, noll olyckor och noll oplanerade stopp. Det ska bli spännande att se hur långt 5g kan hjälpa oss på denna resa, säger Melker Jernberg.

Fram tills nu har fjärrstyrningsteknik haft en viss fördröjning och det gör det så klart svårare att styra både vad gäller hastighet och precision. Förhoppningen är att 5g ska göra fjärrstyrningen både enklare och säkrare.

– Med extremt korta svarstider och datakapacitet samt hög tillförlitlighet i mobilnäten, kan nu kommersiell och standardiserad 5g-teknik användas för att till exempel fjärrstyra tunga maskiner i realtid. Detta öppnar dörren för nya möjligheter som ökad effektivitet, reducerad kostnad eller minimera risker i farliga miljöer. 5g hjälper oss att skapa ett säkrare, effektivare och hållbart samhälle, säger Magnus Frodigh, forskningschef på Ericsson.

Från Teliahåll konstaterar Sverige-vd Anders Olsson att det finns många industriföretag som är ivriga att komma igång med den nya tekniken.

– Vi märker att industrins intresse för 5g är stort. Automatisering av hela flöden möjliggör nya arbetssätt och stora effektivitetsvinster. Men för att koppla upp verksamhetskritiska maskiner och fordon så behövs en lösning som kan hantera massiva datamängder och en garanterad uppkoppling. Det är vad 5g möjliggör. Och jag är stolt över att vi tillsammans med våra partners har ledartröjan för att ta 5g till Sverige, säger han.

Läs också: 
Sveriges första 5g-nät invigt: ”det här är nationell kritisk infrastruktur”
Ericssons vd: Brist på investeringar bromsar 5g i Europa