Människor kommer alltid att ta det avgörande beslutet om en beväpnad robot ska kunna skjuta. Det säger det amerikanska försvarsdepartementet i ett uttalande, rapporterar BBC News.

Uttalandet kommer i samband med att man planerar att uppgradera existerande vapensystem med maskininlärning så att de ska kunna välja ut sina måltavlor själva.

Den amerikanska armén vill få hjälp av kommersiella partner med att uppgradera så att vapensystemet Atlas ska kunna identifiera mål minst tre gånger snabbare än när man gör det manuellt. Men upphandlingen har skapat oro just för att vapensystemet självt ska kunna ta beslutet att skjuta och nu har armén uppdaterat kraven och trycker mer på människans roll.

Enligt armén håller man sig till reglerna från 2012 för hur interaktionen mellan människa och robot ska styras – det så kallade direktiv 3000.09 som kräver ett mänskligt finger på varje avtryckare.

– Det är avgörande att vid alla förändringar i Atlasprogrammet inte bara klargör graden av autonomi och hur mycket mänsklig inblandning som finns vid våldsanvändningen utan att man också ser till att inkorporera AI på ett sätt som garanterar säkerhet och tillförlitlighet, säger Michael Horowitz, professor i statsvetenskap vid University of Pennsylvania till Defense One.

Läs också: EU-krav på förbud mot mördarrobotar