Det är en rejäl salva som Spotify levererar mot Apple. Vd Daniel Ek skriver i en bloggpost på Spotifys webbplats att Apple under senare år ”infört regler för App Store som begränsar valmöjligheter och kväver innovation på bekostnad av användarupplevelsen”, och att ”de agerar både spelare och domare, och avsiktligt missgynnar andra apputvecklare”.

Spotify ska enligt Daniel Ek ha försökt lösa situationen direkt med Apple, men utan framgång – och nu hoppas de att EU-kommissionen vidtar åtgärder för att säkra en rättvis konkurrenssituation.

Centralt i anmälan är att Apple kräver att Spotify och andra digitala tjänster betalar en avgift på 30 procent på betalningar som sker genom Apples betalningstjänst.

På det sättet gynnar Apple sin egen tjänst framför till exempel Spotify, hävdar Daniel Ek. Om Spotify inte använder sig av Apples betalningssystem så straffas de med tekniska och användarmässiga begränsningar. Till exempel begränsas Spotifys möjlighet att kommunicera med sina användare.

Dessutom hävdar han att Apple stängt ute Spotify från tjänster som Siri, Homepod och Apple Watch.

”Vi kräver inte specialbehandling. Vi vill helt enkelt ha samma behandling som ett antal andra appar på App Store, som Uber eller Deliveroo, som inte omfattas av Apples avgift och därmed inte drabbas av samma restriktioner”, skriver Ek.

Daniel Ek fortsätter: "Vi vill att appar ska kunna konkurrera rättvist på meriter, och inte baserat på vem som äger App Store". Därtill vill han att kunder ska kunna göra ett verkligt val av betalningssystem och inte bli inlåsta eller tvingas använda ett ”system med diskriminerande avgifter som Apples”.

Läs mer:
Alla streamingtjänster överklagar högre ersättning till låtskrivare – utom Apple