Windows 7 har visat sig vara ett ovanligt seglivat operativsystem. Som vi skrev tidigare i år används det fortfarande på ungefär en tredjedel av datorerna i världen – men januari nästa år kommer Microsoft att börja ta betalt för supporten.

Flera amerikanska tekniksajter, däribland den Microsoftspecialiserade nyhetssajten ZDNet uppger nu att priserna för supporten på Windows 7 efter årsskiftet är klara. Priserna ökar för varje år och är kopplat till hur många maskiner som fortfarande kör det gamla operativsystemet.

Det första året väntas det gå lös på 50 dollar per enhet att få professionell support för Windows 7, alltså ungefär 465 kronor. Därefter kommer priset att dubblas för varje år.

Under 2021 kommer det således att ligga på 100 dollar per enhet och 2022 på 200 dollar per enhet.

Det innebär att totalkostnaden för supporten under en treårsperiod blir 350 dollar, eller drygt 3000 kronor, per pc.

Det är tydligt att de vill att man ska lämna det här systemet, ett operativsystem med ganska många år på nacken och där utvecklingen gått framåt, säger Bo Bauhn som är vd för systemintegratören Retune och ordförande i partnerorganisationen IAMPC.

– Priserna för supporten är ett styrmedel. Har man många användare blir det ett rejält belopp. Sen är det ju logiskt att priserna ökar allt eftersom, då det blir relativt sett dyrare att erbjuda support för dem när användarna blir färre.

Många av de som ligger kvar på Windows 7 är organisationer som har system eller applikationer som är kopplade till just det operativsystemet och där det är problem att migrera.

– För dem tror jag inte att det blir en en överraskning att supporten slutar vid årsskiftet. För mindre företag kan det nog komma som en överraskning, där tror jag inte att det här är en budgeterad kostnad, och det är ju en av Microsofts viktigaste marknader.

Bo Bauhn säger att det råder stor aktivitet ute hos många företag nu.

– Många företag har valt att göra det sent, eftersom de anser att de får störst nytta av Windows 7-licenserna då. Men det vanligaste är att man genomfört själva migreringen men ligger kvar med ett par maskiner på Windows 7 eftersom till exempel ekonomisystemen är anpassat efter det.

Klart är att de företag som ligger kvar på Windows 7 måste ta ett beslut vad de ska göra nu. Här är de valmöjligheter en organisation står inför:

1. Inte göra någonting. Det är ju inte så att Windows 7 slutar fungera efter årsskiftet, men det här är en dålig idé eftersom man då exponeras för alla tänkbara hotbilder.

2. Ligga kvar på Windows 7 och betala de extra supportavgifter som tillkommer. Det här går i ytterligare tre år, men det kostar som sagt, och det blir dyrare för varje år.

3. Skapa en hybridmiljö där vissa datorer ligger kvar på Windows 7 och där man då tar den utökade supportkostnaden, om det finns specifika system som bara fungerar med det gamla operativsystemet och som gör den lösningen lönsam. Det går också att virtualisera de applikationerna och köra dem som en serverlösning.

4. Uppgradera till Windows 10. Det pågår många migreringsprojekt just nu ute på företag och myndigheter. Enligt Bo Bauhn rör det sig om hyfsat smidiga projekt. I ett företag de arbetar med nu gick 95–98 procent av applikationerna att flytta rakt av från Windows 7 till Windows 10.

5. Byta till Linux. Ett möjligt alternativ är naturligtvis att byta Windowsmiljön mot Linux. Frågan är hur många som stannat kvar med Windows 7 in i slutet, kanske beroende på att de har affärskritiska appar i den här miljön som verkligen ser det här som ett reellt alternativ.

Läs mer: 
Windows 7 ger inte upp – vann nya marknadsandelar i februari
Därför vägrar användarna överge Windows 7: ”ett mycket bättre operativsystem”