Det var i onsdags som Spotifys vd Daniel Ek i en bloggpost berättade att bolaget anmält Apple till EU:s konkurrensmyndigheter. Enligt Spotify behandlas konkurrenter till Apples egen streamingtjänst orättvist.

Och enligt Margrethe Vestager, EU-kommisionär med ansvar för konkurrensfrågor, överväger nu EU att inleda en undersökning av om Apple använder App Store för att få fördelar mot sina konkurrenter, rapporterar Reuters.

I en intervju med den tyska tidningen Tagesspiegel säger Margrethe Vestager att konkurrensmyndigheten ska undersöka om det finns paralleller med en av granskningarna som gjorts mot Google som utmynnade i böter på två miljarder euro för att de behandlat konkurrenter orättvist på sin plattform.

– Om vi kommer fram till att de har en marknadsominant position så kan fallet bli jämförbart med vårt förfarande med Google, säger hon.

Nu levererar Apple en motsalva mot det här: I ett uttalande på sin webbplats skriver den amerikanska it-jätten:

”Vi vill att fler appverksamheter ska frodas – inklusive de som konkurrerar med delar av våra verksamheter, eftersom det är en drivkraft för oss att förbättra oss. Men det Spotify kräver är annorlunda. Efter att de har använt App Store under flera år för att dramatiskt öka sin försäljning, då vill Spotify behålla alla fördelar av App Store-ekosystemet – däribland den betydande omsättning som de får från App Store-användare – utan att själva bidra till marknadsplatsen”.

Apple skriver vidare att Spotify har all rätt att bestämma sin egen affärsmodell, och att de använder ”vilseledande retorik” om Apple.

I sitt svar ger de också en känga till Spotify i form av ”det är inte bara App Store de försöker klämma till – det är också artister, musiker och sångare”, med syftning på ersättningarna till musikindustrin.

Apple hävdar att de godkänt och distribuerat nästan 200 appuppdateringar för Spotify vilket resulterat i över 300 miljoner nedladdningar av deras app. ”Enda gången vi har begärt justeringar är när Spotify försökt sidsteppa samma regler som andra appar följer”.

Det går att konstatera att meningarna går isär vad gäller stöd för tjänster som Siri och Airplay 2. Apple hävdar att de försökt nå en lösning med Spotify och fått till svar att musiktjänsten jobbar på det. När det gäller Apple Watch ska det inte vara några problem alls, menar Apple. Den appen ligger högt på Apples topplistor.

När det gäller den avgift på 30 procent på köp som sker genom Apples betalningssystem så menar Apple att Spotify utelämnat viktiga detaljer som att det bara är första året de tar ut den avgiften, året efter går den ner till 15 procent.

”Spotify vore inte den affär det är i dag utan App Stores ekosystem, nu använder de sin storlek för att slippa bidra till att underhålla ekosystemet för nästa generations appentreprenörer”.

Läs också: 
Spotify anmäler Apple till EU – "agerar både spelare och domare"