Naturligtvis har alla dagar när produktiviteten inte är på topp, det är inget att få panik över. Om kurvan pekar ner under tid är det klart mer bekymmersamt.

Den amerikanska affärssajten Fast Company sätter i en artikel fingret på några grundläggande saker man kan göra – för att sluta slösa tid när man nu ändå befinner sig på kontoret och istället jobba mer effektivt. Följande punkter tipsar tidningen om.

1. Stäng in dig i ett tyst rum.

Det är lätt att bli distraherad av högljudda kollegor eller diskussioner om saker som egentligen är mer intressanta än jobbet. Men sugs du in i det här kan det påverka jobbet. Om det går att dra sig undan till något undanskymt konferensrum eller liknande så kan det vara en sak att prova på för att komma igång med jobbet.

2. Stäng av mobilen.

Ett snabbt meddelande på mobilen under arbetsdagen kanske inte är hela världen, kan tyckas, men det är lätt hänt att det blommar ut i en längre konversation. Om du är verkligt ivrig med att sluta slösa bort arbetstiden – så stäng av mobilen om det går, och säg åt familj och nära vänner att nå dig på annat sätt om det är något akut. Ha mobilen på bara under särskilda tider eller pausar.

3. Ordna din kalender.

Om du inte har ett schema för dina arbetsdagar blir det lätt att börja slösa tid. Det kan hjälpa att göra en plan för dagen, där du delar upp kalendern i block med olika arbetsuppgifter.
Till exempel: Mellan klockan 16 och 17 ska jag göra veckorapporten över dataanalysen. Då är det mindre risk att den timmen slösas bort på ingenting.

4. Städa ditt skrivbord. 

Ett rörigt skrivbord kan leda rakt ner i ineffektiviteten även om du förutsatt dig om motsatsen. Lägg tid på att reda ut röran, kasta papper du inte behöver och sortera upp andra, och se till att dina hjälpmedel finns tillgängliga.

5. Bygg in pauser.

Ibland är det ju så att vi lägger tid på att prata med kollegor, svara på textmeddelanden eller nätsurfar eftersom vi behöver en paus från jobbet. Men det kan vara en idé att i stället schemalägga pausar under dagen. Att lägga 20 minuter på morgonen eller eftermiddagen på att prata med kollegor eller surfa på nätet kan stilla behovet av detta, och göra dig mer koncentrerad på jobbet övriga timmar.