Efter att ha varit Sverigechef på Red Hat i nästan tio år har Magnus Svensson fortsatt etablera öppen källkods-bolag i Sverige. Frågar man de stora it-jättarna är öppen källkod hetare än någonsin. Det märks inte minst på de många stora uppköp som skett de senaste åren, där IBM:s jätteaffär med Red Hat givetvis är den största.

Och branschens nyvunna vurm glädjer så klart Magnus Svensson, som efter Red Hat har jobbat med de två bolagen Black Duck och sedan Cloudbees. Nu är det dags igen. Den här gången heter bolaget Hashicorp, ett San Francisco-baserat bolag som jobbar med provisionering, autentisering och automatisering av publika molnmiljöer.

– Det riktar sig till kunder som går mot cloud- eller multicloudstrategi. De flesta bolag går mot en dual-strategi där de har minst två moln, och då är det viktigt att lösningar i molnen ska fungera tillsammans, säger han om det nya bolaget.

Var det något särskilt som lockade med just Hashicorp?

– Det viktiga för den här typen av bolag är att utvecklarna gillar produkten och vill använda den. Och här är det verkligen så. Det är otroligt populära produkter som verkligen fyller ett syfte och tajmingen just nu kunde inte vara bättre. Hashicorp har dessutom flera produkter och inte bara en produkt, vilket oftast brukar vara fallet med bolag i den här storleken. Sen fyller enterprise-lösningarna verkligen ett syfte. Där handlar det om att skala och vi kan erbjuda det stöd man i en organisation vill se såsom governance, collaboration, samt support förstås.

Säkerhets- och access management-produkten Vault är den som ger mest intäkter. Den står idag för drygt 60 procent av Hashicorps intäkter. Övriga tre produkter är Terraform Enterprise, som används för att provisionera på olika plattformar, Consul Enterprise, som hanterar de olika tjänsterna mellan molnen samt Nomad Enterprise, som hanterar containers och applikationer.

Magnus Svenssons titel är Nordenchef. Än så länge är han dock ensam på plats i Norden, men en teknikchef är på ingång, och inte minst har han ett europeiskt team till sin hjälp.

– Idag är man inte lika beroende av nationsgränserna. Vi har ett virtuellt team i Europa som vi jobbar med. Men givetvis är det bra att finnas på plats med lokalt nätverk, kontakter och möjlighet att bygga relationer, konstaterar Magnus Svensson som framöver ska rekrytera fler i Norden.

Och det är främst relationsbyggandet som kommer börja nu. Uppdraget drog igång för två veckor sedan, så nu handlar det om att hitta svenska och nordiska samarbetspartner.

– Det är framför allt molnpartners och managed service providers som vi tittar på.

Magnus Svensson gläds som sagt åt att öppen källkod blivit så populärt hos de stora it-bolagen, och han är inte särskilt överraskad över den utvecklingen.

– Det mesta av innovation på mjukvarumarknaden sker där. Bolag som till exempel Facebook, Twitter och Linkedin hade inte funnits utan open source.

Läs också:
Partnerfnatt efter IBM:s miljardköp av Red Hat – ”oerhört positivt”
Därför köper IBM open source-jätten Red Hat – analytikerna om megaaffären