När Apple drog in Facebooks utvecklarcertifikat stod en sak helt klar: Det går aldrig att garantera att en publik molntjänst finns för alltid. Inte ens om man är ett av världens största och mest kända företag kan man som kund vara helt säker på att det man har idag fortfarande finns kvar i morgon.
Molntjänster försvinner hela tiden ...
Molntjänster försvinner hela tiden men ofta är det inget vi tänker på. Vad spelar det för roll om AltaVista eller MySpace lägger ner några år efter att ”alla” har fortsatt till andra tjänster. Vem bryr sig om att det en gång var Motorola eller Nokia eller Blackberry som gjorde de coolaste telefonerna när man lika gärna kan byta till Apple eller Samsung eller vem som nu kommer i framtiden?
Att en molntjänst sakta läggs ner för att den inte längre är tillräckligt populär kanske inte ses som ett stort problem för oss som konsumenter. Det är värre när den har blivit en del av en företagslösning men går det inte för fort har man tid att hitta alternativa lösningar.
... och ibland går det fort
Historien med Facebook och Apple visar att ibland kan det gå fort. Någon person eller avdelning på företaget gör något som strider mot licensvillkoren eller vad det nu kan vara. Så blir man av med hela eller delar av tjänsten. Det kan förstås vara andra faktorer också, tekniska fel, politiska förvecklingar eller något annat.
The show must go on
Dina kunder är inte särskilt intresserade av att få höra att du inte kan leverera dina tjänster fullt ut för att något har gått fel med dina molnleverantörer. Hur kan du som kund undvika problem med dina molnleveranser? Även om det mesta ingår i en molnleverans så finns det några saker som aldrig kan ingå. Några ansvarsområden som är svåra att delegera. Här är två:
Ett stort eget ansvar
Ni är själva ansvariga för att ni använder tjänsten på rätt sätt. Det kan innebära att det behövs policies, utbildning, uppföljning och övervakning. Inte bara för att vara säker på att följa molntjänstens villkor utan också andra lagar och förordningar.
Ni är själva ansvariga för att hålla en beredskap för verksamhetskontinuitet. Det kan bland annat innebära att ni behöver hålla säkerhetskopior av era data i tjänsten – men i ett format som gör att det går att använda med en annan produkt eller leverantör.
Synergieffekter är inte gratis
Molnet har stora fördelar när det gäller tillgänglighet, skalbarhet, utvecklingstakt och ofta när det gäller pris. Men fördelarna kommer inte helt gratis. Det finns risker som behöver hanteras. Det gäller i fallet med Facebooks certifikat och det gäller er också. Ibland kan man behöva hjälp av proffs på det hybrida molnet.
Läs också:
11 konkreta tips för att upptäcka intrång i dina system
Svensk teknik simulerar cyberattacker – nu testar de Klarnas moln
Befattning: Chefsarkitekt
Linkedin: Greger Wikstrand
Twitter: @gregerwikstrand
E-post: g.wikstrand@cgi.com
Hemsida: www.gregerwikstrand.com
Företag: CGI
Expertområden: Molnet, lösningsarkitektur, e-/m-hälsa, telekommunikation, digital transformation och agil mjukvaruutveckling.
Certifieringar: TOGAF 9
Bakgrund: Teknologie doktor i datavetenskap, har forskat om prestanda, applikationer, den mänskliga faktorn, trådlösa nätverk och deras samspel samt publicerat ett 20-tal vetenskapliga artiklar. Mer än tio års erfarenhet inom it-branschen, främst som lösningsarkitekt.