– Vi har förberett vårt eget operativsystem. Om det någon gång blir så att vi inte kan använda dessa system så är vi förberedda. Det är vår plan B, säger Richard Yu, som är mobilchef på Huawei till South China Morning Post, rapporterar Cnet.

Men, lägger han till, helst vill bolaget fortsätta använda sig av Googles och Microsofts ekosystem.

Huaweis besked kommer efter att relationen mellan Huawei och den amerikanska regeringen har blivit allt frostigare under de senaste månaderna. I december greps finanschefen Meng Wanzhou i Kanada efter att USA begärt henne utlämnad. Hon anklagas för att ha brutit mot sanktionerna mot Iran.

Samtidigt varnar USA aktivt sina allierade och EU för att använda sig av Huawei när 5g-nätet byggs ut. USA hävdar att den kinesiska staten kan använda Huaweis nät för att spionera – något som bolaget tillbakavisar.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo gick ut i februari och sa att USA inte tänker samarbeta med länder som använder Huaweis utrustning för att de utgör säkerhetshot.

Och för en dryg vecka sedan slog Huawei tillbaka och stämde den amerikanska staten för att den stoppar bolagets produkter – det är grundlagsvidrigt hävdar den kinesiska telekomjätten.

Läs också: 
5g-konflikten skuggar Huaweis nya storsatsning i Sverige
Huaweis finanschef stämmer Kanada efter gripandet