Jag är lite kinkig med min integritet. Jag är allergisk mot saker som petar i det som jag ser som mitt privatliv, även om syftet är vällovligt och ofarligt. Och jag tycker inte desperata marknadsföringsmetoder och halvfula knep är vällovliga. Därför är jag sur på resebokningssajten Supersaver, men jag har svårt att tro att de är ensamma om att göra allt som står i deras makt att pungslå kunderna på en krona extra. Och visst, alla vill ju tjäna pengar.
Jag ska till Göteborg om två veckor för att besöka NTT:s Security Operations Center eller SOC, och alltså behövde jag köpa flygbiljetter. Nej, tåg tar för lång tid.
Jag testade söksajten Trivago, antagligen för att jag är ett levande bevis för att mördande tv-reklam lönar sig, och efter att ha sökt fram rätt resa slussades jag vidare till Supersaver, där alltså själva bokningen sker. Därpå följde det sedvanliga stressade gatloppet som ska leda fram till ett biljettköp, men som egentligen mest handlar om att digitalt boxa bort alla aggressiva och trixiga erbjudanden och allmänt irriterande försök till merförsäljning av försäkringar eller diverse serviceavgifter.
Och sen undrar jag; om man har en systemleverantör som föranleder en att ta 25 kronor för ett sms och 50 kronor för en ”mobil resplan”, även den skickad per sms, är det inte dags att byta systemleverantör då? De där meddelandena kostar några klockcykler att generera och är så gott som gratis att skicka. Jag minns 1990-talet när det kostade att skicka sms.
Och det är väl någonstans under detta gatlopp man glömmer bocka ur rutan som aktiverar funktionen att skicka fem mejl varje dag efter köpet, bara ifall jag glömt hotell eller en hyrbil eller en försäkring eller en annan resa.
Det finns dock ett mejl jag vill ha efter att jag avslutat köpet, och det är bekräftelsen på bokningen. Den kommer ett par sekunder senare, det står: Din resa till Stockholm. Jaha, men jag ska ju till Göteborg!?
Jag öppnar mejlet, och det första jag ser är vad som helt klart ser ut som en bokning av ett hotellrum i Kista utanför Stockholm, och som jag inte bokat. Alls. Bokningen av hotellrummet har samma bokningskod som flygbiljetterna, men det står ”bekräftelsekod” och inte bokningsnummer. Efter en timme i telefonkö till Supersaver får jag veta att det inte är en bokning utan ett erbjudande. Sofistikerat.
Men, givetvis slutar det inte där. Jag vill ju lägga in resan i min kalender (Gcal) och när jag tar fram den rätta veckan ser jag att det ”bokade” hotellrummet är inlagt i min kalender. Inte flygresan, som jag faktiskt bokat, utan hotellrummet jag inte bokat.
Okej, nu hör jag att det kan vara Gmail som crawlar igenom min e-post och letar efter bokningar, och när den väl hittar en, så läggs den in i kalendern. Det kan alltså vara Google jag vill vara sur på och inte Supersaver, men å andra sidan hade det inte hänt om inte Supersaver skickat en falsk bokning till att börja med. Och jag har faktiskt tidigare aldrig varit med om att Gmail automatiskt lägger in bokningar i kalendern, utan att jag klickat ja på någonting.
Hur som helst, jag har en teori. Den här slags upplevelser av flygbranschen har större inverkan på folks flygresande och medföljande CO2-avtryck än någonsin miljörörelsen.
Läs också:
Ny nätfiskeattack utnyttjar kraschen av Boeing 737 Max