Google ska börja uppmana Androidanvändare att använda vilka webbläsare och sökappar de vill. Det är ett sätt att möta den kritik som EU riktar mot företaget om att missbruka sin dominerande ställning för att på så sätt undvika nya sanktioner. Förra året fick Google som bekant böter av EU-kommissionen på 4,34 miljarder euro. Anklagelserna gäller att företaget på ett orättvist sätt favoriserar sina egna tjänster genom att tvinga smartphonetillverkare att förinstallera Googleappar som Chrome och Sök.

I en bloggpost skriver Kent Walker, chef för Googles globala verksamheter, att företaget ska arbeta för att Androidanvändare ska bli medvetna om att det finns andra webbläsare och sökmotorer än Googles egna.

Walker skriver att Androidanvändare alltid kunnat installera vilken sökmotor eller webbläsare de vill på den telefon de köpt och att en typisk Androidanvändare installerar runt 50 appar på sin telefon.
Google har också förändrat licensmodellen för sina appar och skapat separata licenser för Google Play, Chrome och Sök – för att öka möjligheten för mobiltillverkarna att installera vilka appar de vill vid sidan av Googles.

”Nu ska vi också göra mer för att försäkra oss om att Androidanvändare är medvetna om det breda urval de har av webbläsare och sökmotorer och som är möjliga att ladda ner till deras telefoner. Det innefattar att fråga användare av befintliga och nya Androidenheter i Europa vilka webbläsare och sökappar de vill använda”, skriver han utan att ge mer detaljer.

Läs också: 
EU ger Google rekordböter i Android-fallet
Nu börjar Google ta betalt av smartphone-tillverkarna för sina appar