Den populära norska tv-serien Skam, producerad av norska public service, NRK, kan inte ses med engelska undertexter eftersom rättigheterna till bakgrundsmusiken är begränsad till norsktalande tittare. SVT är i en liknande situation: Skam fanns på SVT Play en kort tid och är nu borttaget. Enligt SVT har alla program upphovsrättsliga begränsningar och även partiledardebatter tas bort efter fem månader. Att tv-serier försvinner är tråkigt, men att vi inte kan granska tidigare partiledardebatter är problematiskt. Hur kan vi ställa politiker till svars för brutna vallöften? Hur löd SVT:s avståndstagande från Jimmie Åkesson i partiledardebatten under valet 2018? Den togs bort från SVT Play den 24 januari, innan SVT fälldes av Granskningsnämnden.

Värre kan det bli. EU beslutar för närvarande om ett nytt upphovsrättsdirektiv för den inre digitala marknaden. Direktivet är hårt kritiserat eftersom digitala plattformar som Facebook och Youtube blir ansvariga för upphovsrättsbrott deras användare begår. Plattformarna förväntas förhindra intrång genom att granska allting användarna laddar upp och filtrera bort icke-licensierat skyddat material. EU vill alltså outsourca rättskipningen till privata företag. Med hot om stora böter är det säkrare att fälla än att fria i tveksamma fall.

Det här är en artikel från IDG Opinion Vill du också tycka till om något? Så här gör du. »

Inte Sverige men fem andra EU-länder röstade nej till direktivet i ministerrådet och skrev en reservation för att direktivet inte balanserar skyddet av upphovsrätten mot EU-medborgares och företags intressen. Sista chansen att stoppa direktivet är omröstning i parlamentet den 25–28 mars.

EU-medborgare har ett intresse av att upphovsrätten begränsas. Extrema konsekvenser av dagens lagstiftning gör att det är upphovsrättsintrång att ideellt publicera bilder på offentlig konst, och att driva ett litet hotell med Sagan om ringen-tema eftersom Warner Brothers äger rättigheterna. Dessutom stjäl företag artisters annonsintäkter på YouTube genom att falskt hävda upphovsrätten.

Under 2013-2014 kunde EU-medborgare maila in reformförslag till EU. Av de 11 000 förslagen handlade 8 000 om upphovsrätt. För närvarande pågår ett upprop med fem miljoner namnunderskrifter för att stoppa direktivet. Istället för att förkasta medborgarnas åsikter, lyssnar vi på dem och föreslår följande förändringar:

1. Begränsa upphovsrätten till 5 år efter verkets skapande, med förlängning upp till maximalt 20 år.

2. Tillåt icke-kommersiell användning av upphovsrättsskyddat material utan licens.

3. Inför panoramafrihet - rätten att publicera bilder av offentliga platser.

NRK får bara rikta sig mot den norska publiken, men Skam finns åtminstone kvar på deras hemsida. Tyvärr blockeras svenska ip-adresser. I en facebook-kommentar berättar NRK att de inte planerar att släppa serien på dvd. Även om du är beredd att betala skamlösa belopp är det alltså omöjligt att få se serien legalt i Sverige.

Måns Magnusson, 24 år, Lund, civilingenjör i teknisk fysik, 
programmerare i ett medicinskt innovationsprojekt och kandidat på 
Piratpartiets EU-lista.

Maj Stenmark, 32 år, Lund, disputerad datavetare, robotprogrammerare och 
kandidat på Piratpartiets EU-lista.