Ebtisam Mohammedsalih, årets it-tjej 2019, hur känns det att ha vunnit den här utmärkelsen?

– Fantastiskt roligt. Jag trodde inte de skulle välja mig. Jag har inte varit i Sverige så länge och pratar inte flytande svenska, men man kan vara en förebild för tjejer ändå.

Varför tror du att du vann det här priset?

– Jag har ju gjort en hel del på de knappt fem år jag varit i Sverige, skrivit artiklar om integration och intervjuat jämställdhetsministern bland annat, och jag har visat att det går att lyckas med saker.

Hur kom det sig att du valde it-branschen?

– Jag läste på internationellt gymnasium, vilket gjorde att jag hade engelska betyg och inte svenska, och då kunde jag bara söka till program som undervisades på engelska. Programvaruteknik var ett av de programmen så jag sökte dit, och det har gått väldigt bra. I början är det svårt, men det blir lättare och lättare om man kämpar på.

Vad är det du tycker är roligt med it?

– Att man kan lösa både stora och enkla problem med hjälp av att programmera, att man kan bygga sådant som banksystem och onlineshoppingsystem. Sedan tycker jag att IoT och e-hälsa är väldigt intressant, eftersom jag har vårdintresse, och det skulle jag också kunna tänka mig att jobba med i framtiden.

Alla är överens om att det är för få tjejer som söker sig till it-branschen – vad tror du måste göras för att fler ska söka sig dit?

– Jag tror att man måste börja med att få tjejer intresserade redan i grundskolan, så att de vet att möjligheten finns redan i tidig ålder.

Har du något tips till tjejer som funderar på att välja it som inriktning?

– Våga välja it. Börja enkelt med att gå någon onlinekurs i programmering eller liknande, och tycker du att det är svårt så finns det mycket annat man kan välja i den här branschen.

Här är Microsofts motivering till att Ebtisam Mohammedsalih blev årets it-tjej 2019:

"Hon brinner för jämställdhet, mångfald och inkludering. Med ett stort engagemang för utbildning och hur sättet att lära ut borde anpassas för att nå fler är hon redan i dag en förebild. Hon är modig, skyr inte utmaningar och det hon säger berör. Det är med stor glädje som Microsoft utser Årets IT-tjej och ser fram emot att inspirera fler tillsammans med vinnaren Ebtisam Mohammedsalih."

Läs också: Hon är årets it-tjej – med kollo och lärarutbildning i bagaget