EU:s föreslagna upphovsrättslag, och speciellt artiklarna 11 och 13, väcker känslor inför omröstningen på tisdag. Flera av Wikipedias sajter runt om i Europa håller stängt under dagen, och flera andra populära sajter som Reddit, Twitch och Pornhub uppmärksammar tisdagens omröstning och uppmanar användarna att lämna protester till EU:s parlamentariker, skriver The Verge.

Slutomröstningen om den nya upphovsrättslagen sker alltså i EU-parlamentet på tisdag, och detta anses av lagens kritiker vara den sista möjligheten att stoppa lagen. Det är framförallt artiklarna 11 och 13 som rör upp känslorna. I korta drag gör artikel 11 att plattformar med användargenererat innehåll ska betala en avgift, av kritikerna kallad länkskatt, till publicisterna om användare på plattformen länkar till publicisternas material.

Artikel 13 innebär att plattformar med användargenererat innehåll måste ta ansvar för att användarna postar eller publicerar upphovsrättsskyddat material, vilket kritikerna anser kommer innebära att plattformarna måste införa uppladdningsfilter för att förhindra att upphovsrättsskyddat material laddas upp.

Utvecklingen av dessa filter kostar stora summor pengar vilket, enligt kritikerna, kommer innebära att endast de stora plattformarna har råd med uppladdningsfilter, och det kommer slå ut de mindre aktörerna och snedvrida konkurrensen. Många hävdar dessutom att dessa filter oundvikligen kommer innehålla fel och därmed orsaka orättvisor.

De som förespråkar lagen hävdar å sin sida att det är hög tid att införa en modern upphovsrättslagstiftning som är anpassad för den digitala verkligheten och att lagen kommer ge upphovsrättsinnehavare större möjligheter att hävda sina rättigheter.

Wikipedia-sajterna i Tyskland, Tjeckien, Danmark och Slovakien håller stängt idag som en protest mot lagen. Besökarna möts av en svart webbsida med en text som uppmanar besökaren att protestera mot lagen. Flera andra protester förväntas innan omröstningen på tisdag, bland annat demonstrationer i flera europeiska städer under helgen. Även 5 miljoner underskrifter mot lagen har samlats in hittills.

Läs också:
”Upphovsrätten är en skam för demokratin”
Ny svindlande EU-bot till Google – tvingas betala 15,5 miljarder