Bara under de senaste dagarna har flera av de stora leverantörerna av samarbetsverktyg gått ut med kraftigt ökande användartal för sina respektive tjänster. Därtill med stora uppdateringar av programmen. Microsoft uppger nu i veckan att de har 500 000 organisationer som använder Teams. De vill inte berätta hur många av dessa som är svenska mer än att Sverige är ”ett av de ledande länderna”.
I förra veckansläppte Microsoft ännu en större uppdatering av Teams med ett tiotal nya funktioner i Teams, allt från att man kan anpassa bakgrunden vid videomöten – med till exempel suddig funktion eller egenvald bakgrund, lösningar för att arbeta med whiteboards i programmet, säkerhetsfunktioner och möjligheten att skapa liveevents.
Det här handlar delvis om att Microsoft vill kompensera för att e-posten, där företaget haft viktiga produkter som Exchange och Outlook, blir mindre viktig ute på företagen. Men collaborationverktygen är viktigare än så.
Oscar Berg, vd för Unicorn Titans och expert på digitalt samarbete, säger att Teams är en oerhört viktig produkt för Microsoft eftersom det är navet som integrerar alla olika tjänster i deras stora portfölj.
– Chatten sitter i mitten av deras portfölj. De interagerar sina andra tjänster med Teams, alltså att man kan arbeta med till exempel presentationer i de här grupperna.
För Microsoft är det vitalt att lyckas vad gäller de allt viktigare samarbetsverktygen, tror Oscar Berg.
– De är vana att ha herravälde med Windows och Office, och de känner att de måste vara i mitten i det här. De måste fylla hålet efter e-posten, så att ingen annan gör det. Vad händer om Slack kommer in på företagen och blir det navet?
Just i Sverige har Microsoft en bra position att nå framgång med Teams, säger Oscar Berg, eftersom det är en marknad där de traditionellt är dominanta.
– Sverige är ju lite av ett experimentland för Microsoft, där de äger både näringsliv och offentlig sektor. Då blir det enklare att sälja in en sådan här lösning.
När det gäller det stora slaget mellan Microsoft och Slack har båda företagen sina för- och nackdelar. Microsoft har en fördel i att många litar på företaget, det kan vara en större grej att satsa på Slack.
Å andra sidan har Slack också hunnit bygga upp en igenkänningsfaktor, de har en stabil produkt som inte bara är en del av något annat, utan som är byggt just för det här syftet – att samarbeta.
– Nu tycker jag dock att Slack har varit väldigt inriktade på tillväxt och marknadspenetration, medan Microsoft kört väldigt hårt med uppdateringar av Teams. Jag tycker det behöver hända mer i produkten för Slacks del.
Även Slack har dock uppdaterat sitt verktyg med viktiga förändringar för de stora företag, och då handlar det mycket om säkerheten, och om att företagen ska få kontroll över de nycklar som de använder för att kryptera och dekryptera den data som skapas i deras program.
Den här funktionen går under namnet Enterprise key managament och den finns nu tillgänglig för alla organisationer som har den version av Slack som riktar sig mot de större företagen, Enterprise Grid.
Det här ska göra det möjligt för verksamheter att säkra känsliga data, däribland meddelanden, filer och kommentarer. Till Computerworld säger Ilan Frank, som är chef över storföretag på Slack, att ”den här funktionen har varit en av de mest efterfrågade bland företagen och att den öppnar upp nya dörrar för Slack i branscher som bank och finans samt professionella tjänster”.
Det brukar sägas att det mest är småföretag som använder Slack – men Enterprise Grid har nu 150 kunder, däribland storbanken Capital One och 21st Century Fox.
Senaste siffran som rapporteras i Wall Street Journal är att Slack nu är uppe i 10 miljoner dagliga aktiva användare. Det inkluderar 65 Fortune 100-företag och 85 000 betalande kunder – vilket är en uppgång med 50 procent på ett år.
Allt handlar dock inte bara om Slack och Microsoft inom det här snabbt växande området, även om man ibland kan få känslan av att det är så.
Facebook gick förra ut med en siffra på att de har två miljoner betalande användare av sin tjänst Workplace – märk väl att de talar om användare, inte om organisationer. Av allt att döma har även Facebook stark tillväxt.
Dessutom slutar aldrig Google att göra förändringar på området, vilket nog kan tolkas som att ingen av deras tjänster fått något större fotfäste ute på företagen.
Cisco är ytterligare ett bolag som vill vara med och slåss om företagen på den här marknaden.
Enligt analysföretaget IDC växte marknaden för collaboration med 12 procent förra året till 2,4 miljarder dollar och väntas 2021 omsätta 3,2 miljarder dollar.
Men som sagt: Marknaden för samarbetsverktyg handlar om mer än de rena intäkterna därifrån.
Läs också:
Dags att börja med Slack? Här är 7 tips från proffsen
Därför når chattverktyg för företag kokpunkten under 2019