Google tillsätter nu ett etikråd som ska hjälpa företaget att navigera sig fram i landskapet av artificiell intelligens, automatisering och liknande ny teknik, rapporterar BBC News.

Etikrådet – med namnet The Advanced Technology External Advisory Council – består av åtta personer, både forskare och personer med politisk erfarenhet. Det ska mötas i april och sedan ytterligare tre gånger i år.

Tanken är att rådet ska diskutera rekommendationer kring hur teknik ska användas. Det kan exempelvis handla om ansiktsigenkänning – en teknik som enligt Googles tidigare molnchef Diane Greene har en ”inneboende partiskhet” som beror på brist på relevanta data.

Förra året fick Google mycket kritik för sitt kontroversiella samarbete kring AI med det amerikanska försvarsdepartement Pentagon. Kritiken ledde till att Google drog sig ur samarbetet och vd:n Sundar Pichai gick ut och deklarerade att man inte skulle utveckla AI för användning i vapen. Google tog också fram ett antal principer för vilka slags AI-projekt som man kan tänka sig att delta i.

För att visa på sin goda vilja lanserade företaget också i höstas ett AI-program för goda sociala ändamål där teknik och forskning kombinerades med ädla motiv som att skydda vilda djur, förutsäga översvämningar och hälsorisker.

Läs också: 
AI är på väg in i våra liv – nu måste vi ta kontrollen över tekniken
SAP tillsätter etikråd för AI