Som vi har skrivit i ett par artiklar tidigare pågår en rasande kamp mellan leverantörerna av samarbetsverktyg för att få organisationer att standardisera på just deras lösning. Pionjär och marknadsledare är Slack, men de utmanas hårt av framför allt Microsoft med deras lösning Teams, som är en del av Office 365.

Microsoft, som i det här fallet får betraktas som en uppstickare, får emellertid rejäl draghjälp – av sin egen betydande personalstyrka. Nu är it-jätten i hamn med en intern övergång från Skype för företag till Microsoft Teams, efter en process som tagit fyra månader och som omfattar mer än 180 000 anställda.
Nu när de har färdigställt det här innebär det att alla anställda på Microsoft använder Teams för kommunikation och samarbete, däribland chatt, samtal och möten.

– Det här var verkligen den snabbaste uppgraderingen vi någonsin gjort med så många användare. Att flytta all kommunikation och samarbete till Teams innebär att Microsofts anställda nu kan få sitt arbete gjort på ett och samma ställe, säger Pouneh Kaufman som är programchef på Microsoft, till vår australiska systersajt ARN.

– Vi gör det så att våra anställda inte ska behöva lämna Teams för att skapa ett Powerpoint-dokument, samarbeta med någon annan utvecklare för att skapa kod, boka ett konferensrum eller ta reda på vad som serveras till lunch på det lokala kaféet.

På det stora hela har Microsoft dock långt kvar till Slacks användarnivåer. Slack har 10 miljoner dagliga aktiva användare. Microsoft talar inte om antal aktiva användare. Däremot uppger de att 500 000 organisationer använder Teams.

Läs mer: Därför når chattverktyg för företag kokpunkten under 2019