Microsoft har i veckan gått ut med en stor utökning av sitt Azure IP Advantage program – det som ska ge Azure-användare skydd mot patenttroll. Nu ska det också innefatta de som bygger IOT-lösningar som kopplas till Azure. De här företagen som är med i programmet får tillgång till 10 000 Microsoft-patent och därtill alltså skydd mot patenttroll. Ett patenttroll är antingen en person eller ett företag som skaffar patent enbart för att kunna stämma andra för patentintrång – de har på senare tid riktat intresse mot IOT.

Det skriver nyhetssajten Techcrunch.

Dessutom ska Microsoft ge bort 500 patent till startups inom LOT Networks, en organisation som förutom Microsoft också består av andra it-jättar Amazon, Facebook, Google, Netflix, SAP med flera. Totalt har den här organisationen 400 medlemmar och den syftar till att skydda företag mot patenttroll.

Startups som kvalificeras sig till det här nätverket ska kunna få Microsoft-patent som en del av sitt gratismedlemskap (dock måste de här företagen spendera 1000 dollar per månad på Azure även om de inte behöver göra några utfästelser för framtiden – utan företaget tittar på de senaste månaderna).

Techcrunch skriver att de här patenten spänner över ett brett intervall av olika tekniker och olika geografier, det finns till exempel både amerikanska, europeiska och kinesiska patent.

– Idén är att de här startup-företagen kommer från olika branscher. Vår förhoppning är att när de går in i det här nätverket så ska de hitta patent bland de här 500 som är intressanta för företag som vill ha en grundläggande uppsättning patent för sina verksamheter, säger Erich Andersen, chefsjurist på Microsoft till Techcrunch.

Läs mer: Så ska Microsoft skydda Azure-kunder mot patenttroll