Den 14 januari nästa år slutar Microsoft ge gratissupport till Windows 7. Ändå har de stora migreringsvågorna ute på företagen uteblivit – många har hållit fast vid sitt gamla operativsystem.

Men nu i mars verkar något ha hänt. Kanske beror det på att priserna för Windows 7-supporten efter det aktuella datumet läckt ut eller att Microsoft börjat skicka ut varningar till Windows 7-användarna om vad som är på gång, men faktum är att senaste siffrorna från analysföretaget Net Applications visar att användarandelen för Windows 10 ökade med 3,3 procentenheter i mars. Det innebär att det här systemet numera används på 43,6 procent av alla världens datorer och precis hälften av världens Windowsbaserade pc. Det här uppmärksammar vår amerikanska sajt Computerworld.

Det här är den största ökningen för Windows 10 någonsin om man bortser från augusti 2015, som var den första hela månaden som systemet var ute på marknaden (det lanserades 31 juli 2015), då det dessutom fanns gratiserbjudande. Den gången var ökningen 4,4 procentenheter.

Windows 7 då? Så sent som i början av det här året tog det här populära systemet faktiskt andelar, men nu verkar det gå snabbt utför. I mars tappade det 1,7 procentenheter i användarandelar, men det ligger fortfarande på 36,5 procent av alla datorer och 41,7 procent av Windowsmaskinerna.

Läs mer: 
Snart uppdateras Windows 10 – här är åtta nyheter för företagen
Därför vägrar användarna överge Windows 7: ”ett mycket bättre operativsystem”