Hur AI kommer att slå mot våra jobb är det olika bud om. Medan en del oroar sig för att AI tar över alla arbetsuppgifter och gör oss överflödiga anser andra att det snarare handlar om att den gamla sortens arbeten försvinner och nya kommer till.

IBM:s vd Ginni Rometty tror på det senare – hon förväntar sig att bara ett fåtal arbetstillfällen försvinner, rapporterar CNBC. Men de jobb som återstår kommer i gengäld att kräva att man arbetar med dataanalys och någon form av AI som stöd – och det innebär i sin tur kompetensutveckling i stor skala, konstaterade hon under en keynote som hon höll på en CNBC-konferens som handlade just om hur framtidens arbetskraft ser ut.

– Jag förväntar mig att AI förändrar 100 procent av alla jobb inom de närmaste fem till tio åren, säger hon.

För att förbereda sig för det här paradigmskiftet pekar hon på att företag behöver ha fokus på saker som omskolning, att anställa personer som inte nödvändigtvis har examen från en fyraårig högskoleutbildning bakom sig och att se hur nya jobbroller kan passa medarbetarna.

IBM investerar också en miljard dollar – drygt nio miljarder kronor – i initiativ som ska träna människor för de nya jobben. Ginni Rometty kallar dem ”new collar jobs” och det innebär att det handlar om personer med teknikkunskaper men ingen examen från en fyraårig högskoleutbildning i ryggen.

– I dagens värld behöver företag vara agila och inse att arbetskraften är en strategiskt förnybar tillgång, säger Ginni Rometty.

Läs också: 
AI och robotar tar miljoner jobb – men skapar ännu fler
Det här är AI och så funkar det