Igår var det invigning av Bineros nya datacenter i Vallentuna, som har byggts i samarbete med Eon. Binero kallade bolagets nya skapelse enormt klimatsmart i sin inledande presentation, och vd Göran Gylesjö betonade även att det helt nybyggda huset är designat därefter.

– Det här huset är byggt av nördar där det sitter i detaljerna och vi har tänkt på allt, säger han om huset som även är byggt för att kunna vara obemannat.

Även om den officiella invigningen skedde först nu har datacentret varit i drift ett tag, och det som gör att det kan beskrivas som enormt klimatsmart är dels att det är byggt på en tomt som redan tidigare varit inkopplat på fjärrvärmenätet. Det gör att man i ett slutet system kan skicka kallvatten in i datacentret och varmvatten ut med resultatet att all överskottsvärme kommer användas för att värma upp hus i Vallentuna. Enligt Eon och Binero kommer ett fullt utbyggt datacenter kunna täcka cirka en tredjedel av Vallentunas totala fjärrvärmebehov.

Eons Sverige-vd Marc Hoffmann ser det som en start på något nytt.

– Jag är väldigt stolt och glad att vara här. Det här är det första projektet av sin sort med ett datacenter där vi använder överskottsenergi och omvandlar spillvärmen från datacentret till fjärrvärme som sedan kan värma upp hushåll, säger han.

Hållbarhet har varit ett genomgående drag från start till mål. Det ska enbart vara grön energi som driver anläggningen men det handlar också om kyltekniken där kallvattnet som kommer in inte finns inne i serverhallen utan istället används för att portionera in kalluft för att hålla temperaturen på rätt nivå.

kylrum
En man och hans kylrum. Bineros teknikchef Emil Waldersten står nere i den kylcentral som styr att kallt vatten kommer in till datacentret och att det uppvärmda vattnet skickas ut i fjärrvärmenätet.

– Det här är kanske inte det enormaste datacentret. Alla jättar parkerar sig långt ute i skogen med sina stora anläggningar. Men all den energi som skapas där kan de inte göra något av och här är vi, där vi har byggt så att vi ska kunna ta tillvara 100 procent av all överskottsvärme året runt. Vi vill gå i bräschen för en ny generation av supergröna datacenter, som också kan stå för ett betydande energitillskott, säger Göran Gylesjö.

Just att inte parkera sig långt ut i skogen var också en väsentlig del när bolaget letade efter rätt plats för sitt nya datacenter. Inte bara för att kunna återvinna värmen, utan även för att man anser att det blir bättre för kunderna.

– Vi ville vara i Stockholmsområdet och ha nära till kunden. Konnektiviteten är otroligt viktig. Nu pratar man om 5g och edge computing och då blir det mer och mer viktigt att vara nära när man kan göra så mycket mer.

välkommen
Inrett och klart. Bineros säljchef Patrik Axelsson står redo att välkomna servrar in i den nybyggda hallen.

I vanlig ordning är datacenterbolagen försiktiga med att skylta med sina kunder, så frågan om vilken typ av kunder det kan handla om får följande svar:

– Vi har till exempel ganska stora streamingtjänster som går här. Vi har bra kapacitet för energikrävande och dataintensiva verksamheter.

Men Göran Gylesjö påpekar att hållbarhetsaspekten är minst lika viktig som den geografiska närheten för att locka kunder. Kanske till och med ännu viktigare.

– Vi märker det. Digitaliseringen och datacenterindustrin påverkar miljön. Enligt en rapport från Greenpeace nyligen påverkar den i princip mer än flygindustrin, så det här är ett jätteviktigt steg och det gäller att kunna leverera. Det är många som snackar, men här levererar vi det verkligen hela vägen och det är vi väldigt stolta över, säger han.

Att elbolagen har fått upp ögonen för datacentervärlden handlar delvis också om hållbarhet, men även om att det minst sagt handlar om elintensiv verksamhet. Och för Binero har samarbetet med Eon varit till stor hjälp.

– När vi startade projektet gick vi in i oss själva och tittade på vad vi ville ha. Då kom vi i kontakt med Eon som ville hitta lösningarna, och sedan är det där med el och kyla, där är inte vi proffs men det är de. Och så hade vi dessutom fördelen med att vi hittade den här tomten som stod till förfogande, säger Göran Gylesjö.

Läs också: 
Nu ska elbolaget bygga datacenter i Skellefteå – tar hjälp av tyskt bolag
Här är världens 15 vackraste datacenter