– Jag avskyr moderna ”sociala medier” – Twitter, Facebook, Instagram. Det är en sjukdom. Det verkar uppmuntra dåligt uppförande, säger Linus Torvalds i en intervju med Linux Journal.

Hans uttalande kommer som svaret på frågan om vad han skulle vilka fixa i den nya teknikens värld. Och han utvecklar sin kritik med att förklara att sociala medier på samma sätt som e-post eliminerar de sociala signaler som ingår i mänsklig kommunikation – ”ingen kan höra dig när du är subtil”.

Linus Torvalds gillar inte heller hur vi ger tummen upp i sociala medier eller sprider vidare inlägg i våra flöden.

– Hela den här ”gilla-” och ”dela-” modellen är skräp, säger han och pekar på hur det hela är designat för att generera en känslomässig respons som ofta handlar om moralisk upprördhet.

Och anonymiteten äcklar honom.

– En del människor blandar ihop integritet och anonymitet och tror att de går hand i hand och att skydda integriteten betyder att du måste skydda anonymiteten. Det tror jag är fel. Anonymitet är viktigt om du är en visselblåsare men om du inte kan bevisa din identitet så ska din galna utläggning på någon sociala medier-plattform inte synas och det skulle inte gå att gilla eller dela det.

Inte helt oväntat är Linus Torvalds heller inte själv aktiv på sociala medier – även om han under en kort period använde Google Plus.

Läs också: Linus Torvalds sågar Intels patchar mot Meltdown och Spectre: ”f*cking insane”