Windows Virtual Desktop som finns ute som betaversion kan komma att förändra hur företagen använder Windows i grunden. Produkten gör det möjligt för företag att virtualisera Windows 7 och 10 till Azurebaserade virtuella maskiner, där flera personer kan använda en och samma maskin. Därmed kan användare få tillgång till sin dator från en smartphone eller surfplatta när de är ute på fältet och jobbar.

Det här är ytterligare ett – stort – steg på vägen att flytta Windows från pc:n till molnet.

”Nu när Windows Virtual Desktop-betan dyker upp så tar det oss ett steg närmare pc-döden”, skriver vår amerikanska systertidning Computerworlds krönikör Steven J Vaughan-Nicols skriver i en krönika och fortsätter:

”Jag ser en värld där pc-desktopen har försvunnit för alla utom för ett fåtal. De flesta av oss kommer att skriva våra dokument, fylla i våra kalkylark och göra allt annat som vi nu gör på pc via molnbaserade applikationer på smarta terminaler som kör Chrome OS eller Windows Lite”.

När Computer Sweden ringer runt till personer i den svenska it-branschen håller de inte riktigt med om att Windows Virtual Desktop får de här dramatiska konsekvenserna, åtminstone inte i det korta perspektivet.

– Nej, i början tror jag inte att det här får någon effekt på pc-försäljningen alls, säger Ove Bristrand, vd för systemintegratören Netintegrate. I förlängningen kan det innebära att det säljs och används färre pc.

– Men jag tror att det här handlar om att ge personal som inte har tillgång till egen pc, till exempel fältarbetare, en virtuell maskin att koppla upp sig mot från till exempel en surfplatta.

Microsoft pekar på ytterligare en grupp företagsanvändare som de riktar sig till med Windows Virtual Desktop, nämligen personer med olika typer av kontraktsanställning, något som blir vanligare och vanligare ute i arbetslivet.

De understryker också stödet för olika mobila plattformar, som Android och IOS.

– Alla är mobila i dag och de vill kunna koppla företagets resurser till vilken enhet som helst. Windows Virtual Desktop är den primära plattformen för att leverera Windowsprogram till de här användarna. Det innebär också att man ska kunna få samma upplevelse på en smartphone som en pc, säger Scott Manchester, programchef på Microsoft, när han presenterar produkten.

Ove Bristrand tror att det kommer att dröja ett till två år innan den här produkten får verkligt genomslag ute på företagen.

– Nu är den ju i ett betastadium, och min erfarenhet är att det tar 3–6 månader innan det går därifrån till att bli en fullt releasad i Azure. Men jag tror att det kommer att ta 1–2 år innan det börjar användas ute på företagen i stor skala.

Inte heller Bo Bauhn, vd för Retune och ordförande i Microsofts partnerorganisation IAMCP tror att det här innebär slutet för pc:n.

– Nej, det tror jag inte. Det finns användargrupper som behöver feta klienter och det kommer de att behöva i framtiden också. Däremot finns det ju andra som inte gör det, och där kan man tänka sig att de med detta kan använda enklare enheter i stället.

– Vad jag skulle kunna tänka mig sker är att det kommer andra enheter, med mindre hårddiskar, och som blir mer som nätverksenheter eller tunna klienter, för de som inte behöver riktiga pc.

Bo Bauhn säger att Windows Virtual Desktop verkar lovande men att den fortfarande är i ett så tidigt skede att det är svårt att säga vilket genomslag den till slut får.

– Det handlar om prisbilden, tryggheten i att systemen är uppe, eller om det dyker upp andra problem. Men i våra tester ser det lovande ut.

Läs också: 
Hård strid om samarbetet – Microsoft öser på för att knäcka Slacks framfart
Microsoft närmar sig magisk gräns
Gisslanattackerna som slagit hårdast – här är de sex värsta