Idag var det dags för visning av det nya bygget Urban Escape i centrala Stockholm, som ska göra satsningen på det nya Brunkebergstorg komplett. I mars 2017 tog hotellen At Six och Hobo emot sina första gäster, och i samma veva fick stockholmarna även en ny utsiktspunkt från Tak, och nu kompletteras satsningen alltså med den nya mötesplatsen ovanför Gallerian, som beskrivs som den sista pusselbiten.

– Det har tagit åtta år att nå hit. Vi är mycket glada över att kunna presentera ett helt nytt hus och ett helt nytt kvarter i hjärtat av Stockholm. Urban Escape är vårt sätt att ge något tillbaka till en stad som vi älskar. En stad som hela tiden måste vara i rörelse, förnyas och vitaliseras. Jag känner mig förväntansfull, för det här är bara början, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter.

För AMF Fastigheter har det som sagt varit en lång resa. Mats Hederos säger att även om han är 60 år och ingenjör från KTH och van att alltid ha svaret på allt så säger han att det var långt ifrån säkert hur man skulle lyckas få det ganska bortglömda Brunkebergstorg, som tidigare mest förknippats med knark och prostitution, att förvandlas till en mötesplats där alla vill vara. Han säger att man gjorde intervjuer med 500 personer om vad de vill ha.

– Det var grunden till att vi vågade satsa på det här. Folk vill inte ha ett hörnrum och hiss till garaget på jobbet. Det här huset ska vara en mötesplats som knyter ihop hela kvarteret från Brunkebergstorg till Gallerian. Ambitionen har varit att skapa ett riktigt bra torg som ska vara känt i hela världen.

Och det är gott om företag som är på väg och en del är redan på plats. Ett allt mer it-hungrigt EQT flyttade in högst upp i huset i måndags och då fanns Netlight Consulting redan på plats sedan tidigare.

– Vi har planerat för den här flytten i mer än två år. Därför är det så otroligt kul att äntligen vara här. Området är innovativt, bidrar till samarbete och ligger i framkant precis som Netlight. Det centrala läget är viktigt för att hemmet ska vara tillgängligt för både kunder och netlightare. Vi har hittat hem, säger Karolina Olofsson, partner på Netlight om sitt nya kontor som minst sagt har en majestätisk utsikt över stora delar av Stockholm.

utsikt från Microsofts nya kontor.
Skaplig utsikt över Stockholm.

Och Netlight är inte det enda it-företaget som kommer att husera där. Som vi skrivit tidigare har Microsoft fått nog av Akalla och den 1 september går deras flyttlass till korsningen Regeringsgatan/Hamngatan.

– Att flytta är ingen liten sak för oss. Vi har suttit 28 år i våra nuvarande lokaler. Men att flytta till Urban Escape innebär att vi kommer närmare våra kunder och partner samt den starka innovationsscen som växt fram i centrala Stockholm. Flytten är ett nästa steg i utvecklingen av det nya arbetslivet och kontoret blir ett nav som knyter samman allt samarbete mellan Microsoft, våra anställda och omvärlden, säger Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige.

Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare, betonar också vikten av att ha den här typen av mötesplats inne i city.

– Stockholm är en stad på global tillväxt. Den står sig väl jämfört med andra huvudstäder men det är knivskarp konkurrens och där är stadskärnan extremt viktig. Urban Escape har varit en viktig del i att förnya Stockholms innerstad. Mitt i stadens hjärta har man här lyckats göra en av Stockholms mest bortglömda platser till en framsida att vara stolt över, säger hon.

Läs också: 
Hård strid om samarbetet – Microsoft öser på för att knäcka Slacks framfart
Mjukvarubottarna dundrar fram – nu etablerar sig bolagen i Sverige