Som CS rapporterat blåste det snabbt upp till storm kring det etikråd som skulle hjälpa företaget att navigera sig fram i landskapet av artificiell intelligens, automatisering och annan ny teknik.

Och redan nu – efter bara en dryg vecka – läggs rådet ner efter att ett antal ledamöter ifrågasatts internt på Google, rapporterar Vox.

I en kommentar till beslutet skriver Google att det står klart att rådet i den nuvarande miljön inte kan fungera som man tänkt – ”så vi lägger ner detta råd och går tillbaka till ritbordet. Vi kommer att fortsätta ta att vara ansvarsfulla i vårt arbete med de viktiga frågor som AI väcker och kommer att hitta olika sätt att få in åsikter kring dess ämnen utifrån.”

Beslutet kommer efter att nästan 2 400 Googleanställda skrivit under ett öppet brev där man kräver att en av rådets medlemmar Kay Coles James, chef på den konservativa tankesmedjan Heritage Foundations, ska plockas bort ur etikrådet – framför allt för sin syn på transpersoner och organisationens skeptiska inställning till klimatförändringarna.

Dessutom väckte valet av Dyan Gibbens, vd för ett dörnarföretag som samarbetat med den amerikanska militären, det gamla motståndet mot att låta Googles AI-teknik användas för militära syften.

Förutom kontroversen kring dessa personer hoppade också forskaren Alessandro Acquisti av rådet redan efter ett par dagar.

Läs också: 
AI är på väg in i våra liv – nu måste vi ta kontrollen över tekniken
Det här är AI och så funkar det