I mars stod det klart att EU inte fick med alla medlemsländerna på idén att beskatta de stora digitala företagen – som Google och Facebook. Tanken var att låta dem betala en skatt på tre procent av omsättningen i stället för på vinsten så att de inte tar ut sina vinster i länder med lägre skatt.

Men Frankrike som drivit idén om den digitala skatten ger sig inte utan planerar att införa en sådan skatt i sin nationella lagstiftning. Det har fått USA att se rött – Frankrike uppmanas stoppa planerna eftersom det kan skada USA:s teknikföretag.

Man pratar om att en sådan skatt skulle vara ”diskriminerande” och enligt uppgift tittar den amerikanska regeringen på om det bryter mot internationella handelsregler så att man kan slå tillbaka.

Att skatten skulle vara riktad mot USA tillbakavisas dock av den franska finansministern Bruno Le Maire.

– Frankrike leder inte ett korståg mot USA. Frankrike leder ett korståg mot orättvis beskattning – det är inte samma sak, säger han till Reuters.

Samtidigt tittar OECD på möjligheten att ta fram en internationell skattereform för att komma åt de kryphål som de stora digitala jättarna använder sig av. USA:s regering pekar på att det arbetet är en bättre väg framåt.

Frankrike säger sig stödja en sådan reform och har lovat att släppa en nationell digital skatt om man når en global överenskommelse – och pekar på att den bör vara klar så snabbt som möjligt, helst nästa år.

Även Österrike, Storbritannien, Spanien och Italien har planer på att införa beskattning av de digitala jättarna nationellt.

Läs också: Glädje och ilska efter att omstridda nätreglerna fick grönt ljus i EU