Blockkedjan är fortfarande i sin linda och de riktiga exemplen på hur den här tekniken kan användas skarpt är ännu få. Men det råder en veritabel huggsexa om utvecklare som besitter kompetens inom det här området, rapporterar vår amerikanska systersajt Computerworld.

En rad olika undersökningar pekar på samma resultat: Efterfrågan på blockchain-utvecklare växer kraftigt samtidigt som utbudet är relativt litet.

Senast ut har konsultbolaget Janco Associates gjort en undersökning på den amerikanska arbetsmarknaden, där de konstaterar att behovet blockkedjespecialister fortsatt är stort.

– Många tjänster inom blockkedjan, men också inom affärssystem förblir otillsatta, och dessutom upplever många organisationer en stor omsättning på de här positionerna, säger Victor Janualaitis, vd för Janco Associates.

Företag som väl har hittat blockkedjeutvecklare uppger alltså att det är svårt att behålla den här kompetensen, då konsultbolag och tjänsteföretag aktivt håller på och rekryterar it-proffs för de här rollerna genom att erbjuda högre löner och bättre fördelar.

Följden blir att många företag hamnar efter i tidsplanen för projekt.

Lönerna för blockkedjeutvecklare ligger i intervallet 119 000 dollar till 176 000 dollar på ett år, skriver Computerworld. Det kan jämföras med snittet för en mjukvaruutvecklare som ligger på 137 000 dollar.

– I våra diskussioner med cio:er och rekryterare så ser vi en allt större frustration, då det blir svårare att hitta kvalificerade individer inom det här området. Alla är också väldigt angelägna att om de hittar folk till de här positionerna så måste de se till att de stannar ett tag.

Det här är inte den enda undersökningen som gjorts som visar på ett stort behov av blockchain-utvecklare. I december utförde Linkedin en undersökning, också den i USA,, där de visade att efterfrågan formligen exploderat.

Under fjolåret såg Linkedin en 33-faldig ökning av jobbannonserna där organisationer blockkedjeutvecklare – vilket gjorde att det här sociala nätverket för yrkespersoner utsåg det här jobbet till nummer ett bland snabbt växande yrken.

Ännu en undersökning som pekar på det växande behovet av blockkedjeutvecklare är Burning Glass Technologies som rapporterar om en tillväxt för de här jobben på 316 procent under fjolåret.

Läs mer: 
Varningslamporna fortsätter blinka rött – kompetensbristen plågar branschen
Nu ska alla satsa på AI – men här är 9 problem som måste lösas först