Wing, drönarföretaget som ägs av Googles moderbolag Alphabet, får nu erbjuda leveranser kommersiellt i Australien, rapporterar The Verge.

Lokala företag, som exempelvis kaféer och apotek, kan genom att samarbeta med drönartjänsten erbjuda snabba leveranser. I ett första skede handlar det om att kunna leverera till ett hundratal hushåll i närheten av Canberra. De potentiella kunderna ska också få korta säkerhetsinstruktioner för att interagera med drönare.

Drönarna får inte flyga hur som helst – de får inte flyga över huvudvägar och bara klockan 07–20 på vardagar, eller 08–20 på söndagar. De får heller inte flyga för nära människor.

Innan Wing nu fått godkänt för att köra kommersiellt har tjänsten testats i Australien sedan 2014 och de senaste 18 månaderna så har mat, läkemedel och en del mindre saker levererats 3 000 gånger, skriver företaget i en bloggpost.

Wing tror att leveranserna i området kan bli värda mellan 30 och 40 miljoner australiska dollar och att de kommer att stå för en fjärdedel av leveranserna 2030.

Att Wing nu fått tillstånd för drönarleveranser i Australien innebär att man lyckats slå Amazon som ännu inte har någon kommersiell tjänst på plats trots att man hade siktat på 2018, skriver Business Insider.

Wing testar sedan i december sin tjänst också i Helsingfors.

Läs också: 
När kommer älgen? Nu kartlägger drönare vilt i skogen
USA:s flygvapen siktar högt: Vill bygga drönare med AI som pilot