Skolplattformen i Stockholm har fått mycket kritik eftersom den i början var svår att nå och komma in på. Men när det gäller Microsofts chattverktyg Teams, som lagts in i plattformen för att elever ska kunna kommunicera med varandra och sina lärare, är förhållandet det omvända – där är det väldigt lätt att nå varandra.

Teams finns tillgängligt för grundskolan, gymnasiet och komvux även om olika skolor använder verktyget olika mycket.

Alla elever i Stockholms skolor finns sökbara i tjänsten och det innebär alla från förskoleklass och upp till komvux. En vuxen på Komvux kan alltså ta kontakt med ett barn som personen inte har någon relation till. Det finns också möjlighet till röst- och videochatt.

Det här var ingenting som man tänkte på från början enligt Johanna Engman, cio på Stockholms stad.

– Nej, det kom upp när föräldrar reagerat på att de såg alla kontakter inne i Teams och det har vi tagit till oss, säger hon.

Johanna Engman, cio på Stockholms stad
Johanna Engman är cio på Stockholms stad.

Enligt uppgift till CS fick staden in synpunkter om detta åtminstone i januari i år. Trots det är alla fortfarande sökbara i kontaktboken.

– Vi har en dialog med utbildningsförvaltningen kring hur uppdelningen ska se ut så att det fortfarande fungerar på ett bra sätt. När det är klart så sätter vi igång och gör det tekniska arbetet och skapar de grupper som beslutats i systemet.

En enkel delning kan väl vara att separera komvux från grundskola och gymnasiet?

– Vi tittar på det och försöker se vad vi kan göra och göra den åtgärden så fort vi kan, säger hon.

– Det här är inte jättekomplicerat tekniskt sett, man måste bara bestämma hur man vill ha det så det inte blir dåligt på något annat sätt. Och eftersom det handlar om flera förvaltningar, där arbetsmarknadsförvaltningen har hand om komvux, krävs också kontakt med alla för att se att det blir som de vill ha det.

Johanna Engman kan inte ge någon tidsram för när begränsningen ska ske men säger att det ska ske i närtid – ”långt före sommaren”.

Även vissa uppgifter om elever med skyddad identitet har kommit upp i Teams. Det kommer att vara löst inom kort, enligt Johanna Engman.

– Det kommer då att finnas en arbetsrutin för det i Teams, säger hon.

Läs också: ”Det fungerade på teststadiet” – Stockholms it-direktör om haveriet med skolplattformen