Just nu pågår Googles stora molnkonferens Google Cloud Next i San Francisco. Igår var det dags för ett svenskt tillkännagivande i form av grafdatabasbolaget Neo4j som presenterade sitt nya strategiska samarbete med Google.

Neo4j:s grafdatabas kommer att tillgängliggöras som en tjänst på Googles molnplattform tillsammans med övriga tjänster som exempelvis fakturering och support. Neo4j:s grundare och vd Emil Eifrem gläds åt att grafdatabasen nu blir lättare att komma åt för utvecklare och företag.

– Google erövrade sin marknad med hjälp av grafalgoritmen Pagerank. Neo4j hade inte kunnat hitta en bättre partner för att erbjuda grafdatabas som tjänst, och därmed tillgängliggöra kraften i graflösningar för utvecklare och företag. Google Cloud har visat stor respekt för Neo4js rötter inom open source-communityn, och för vår roll som pionjärer inom grafdatabassektorn, säger han och fortsätter:

– Genom partnerskapet kan vi erbjuda en grafdatabas i ett nära integrerat molnerbjudande. Det kommer att göra det enkelt för utvecklare att tillvarata den potential som finns i komplex, länkad data.

Utöver att det nu finns grafdatabas som tjänst i molnet lyfter Neo4j fram ett antal andra nyckelfaktorer som det nya samarbetet innebär. Givetvis ger molnet en ökad möjlighet att skala upp kapaciteten vid behov men även säker kommunikation med kryptering i alla led och fakturering genom Google Cloud Platform lyfts fram.

Kevin Ichhpurani, med den maratonlånga titeln corporate vice president för Global Ecosystems och Business Development på Google Cloud, välkomnar sitt svenska nytillskott.

– Vi är väldigt glada att inleda ett samarbete med Neo4j och vi ser fram emot att kunna erbjuda Neo4j på Google Cloud som vår första grafdatabas som tjänst. Vi delar Neo4j:s stora engagemang för en robust open source-community som driver på innovation och skapar de bästa möjliga lösningarna för kunderna, säger han.

Läs också: Svenska databasen får in 730 miljoner kronor – nu ska Neo4j satsa stort i Malmö