Imorgon börjar årets majblommeförsäljning där tiotusentals barn över hela landet är involverade. Och i år kan den som vill använda Swish som betalningsmdel göra det på riktigt. För till skillnad från tidigare då barn eller föräldrar kunnat ta betalt via Swish via sin privata telefon har man nu tagit fram en speciallösning.

Den går ut på att varje barn får en QR-kod från Swish, som köparen läser av med sin smarta telefon. QR-koden är personlig och hjälper barnet att hålla koll på sin insamling. Någon egen telefon behövs alltså inte.

– Vi är så glada över att ha hittat en digital lösning som både är säker för barnen som säljer majblommor, och smidig för den som inte har kontanter på sig, säger Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve.

På barnrättsorganisationen Majblomman hoppas man att den nya tjänsten innebär ännu mer insamlade pengar i år. Förra året samlades 66 miljoner kronor in på två veckor, pengar som bland annat används till ekonomiskt stöd till enskilda barn, påverka beslutsfattare och stödja forskningsprojekt för att förbättra barns villkor.

Majblomman säger att den nya Swish-tjänsten har varit efterfrågad i flera år, och eftersom det handlar om en ideell organisation med 90-konto kommer inte Swish att ta ut någon avgift.

Läs också: 
Swish svischar vidare – fortsätter sätta rekord
Prognosen ligger fast – kontanter borta från handeln om fyra år