Google, vars utvecklarkonferens Google Cloud Next går av stapeln i San Fransisco den här veckan, ligger efter Amazon Web Services och Microsofts Azure vad gäller marknadsandelar i det publika molnet.

En av nycklarna för att vinna marknadsandelar verkar vara partnerskap med öppen källkods-bolag. Där AWS valt att konkurrera med en del av de här bolagen så ska Google inleda samarbeten. Det uppgav Thomas Kurian, vd för Google Cloud, under konferensen, skriver nyhetskanalen CNBC.

– Open source-communityn har på senare tid fått erfara att molnleverantörer inte ingår partnerskap med dem, utan försöker ta bort deras möjligheter att tjäna pengar på öppen källkod. Vi på Google tror inte att det här är bra för kunder, utvecklarsamhället eller för mjukvaruinnovation, säger Kurian.

Kurian tog över som molnchef på Google i november och inleder nya partnerskap med open source-bolag som Elastic och MongoDB.

CNBC skriver Amazon Web Services under året lanserat nya tjänster och produkter som kan komma att konkurrera med Elastic och MongoDB, vilket bland annat påverkat de här bolagens aktiekurser negativt. Däremot fick de här företagen en rejäl knuff uppåt på börsen nu i veckan när Google släppte sina nyheter om samarbeten.

Partners till Google som CNBC talat med stödjer den här vägen och säger att företaget måste göra något som skiljer dem åt från AWS, och att Googles moln skulle kunna bli det bästa stället att köra öppen källkods-plattformar, om de får med sig de här leverantörerna.

Läs mer: 
Molnet blir bara större och större – och inget talar för att det slutar växa