Det nya ramavtalet, som är skrivet med Region Skåne, där Skånetrafiken ingår, har mest fokus på service design men innefattar utöver det även ux, visuell design och produktdesign. På Inuse ser man det som en perfekt blandning eftersom man anser sig ha alla de kompetenserna ombord. Avtalet sträcker över två år med möjlighet till förlängning.

– Fantastiskt roligt. Detta visar vår styrka över alla designdimensionerna, från service design till produktdesign och det visuella. Vi är 130 designers med olika kompetenser, med både bredd och specialister, det är vår styrka, säger Filip Månsson, som är chef för Inuses Malmökontor.

Själva upphandlingen bestod av två delar. Först gjordes en formell ansökan och de som kvalificerade sig dit fick sedan ett fiktivt case tilldelat. Där hade varje aktör 24 timmar på sig att lösa utmaningen för att dagen efter presentera det man kommit fram till för Skånetrafiken. Kortfattat kan man säga att det aktuella caset gick ut på att förbättra toalettupplevelsen på tåget. Inuses gäng innehöll såväl strateger som ux-, produkt- och service-designers.

– Det var jätteroligt. Vi gjorde explorative research på steroider kan man säga. Vi intervjuade tågvärdar, resenärer och byggde allt på riktigt data. Vi tog ett större tjänstedesignperspektiv och tittade på hela kundresan. Den börjar redan nu du går hemifrån, befinner sig på tågstationen, står på perrongen tills du är framme på din slutdestination. Det finns många fler touchpoints än bara toaletten på tåget, berättar Jon Karlsson, chef för Design & Strategy på Inuse.

Avtalet trädde i kraft nu under mars 2019, och många av byråns designers ser fram emot att arbeta med Skånetrafiken.

– Många av de som arbetar på Inuse gör det för att göra skillnad och skapa värde. För människor, verksamhet och för samhället. Skånetrafiken är en aktör som verkligen kan skapa värde i alla dessa led och är därför en kund som många av våra anställda verkligen vill jobba med, säger Filip Månsson.

Läs också: Nu kan man följa Skånes bussar i realtid – och bygga tjänster på datan