Två händelser nu under det senaste året gör att världens största oberoende öppen källkodsleverantör skulle kunna kallas svensk och det handlar om två förvärv. Det första är att det svenska investmentbolaget EQT förvärvade Suse från Micro Focus – ett uppköp som blev helt klar bara för ett par veckor sedan. Den andra affären är naturligtvis IBM:s uppköp av Red Hat för över 300 miljarder kronor, vilket gör att den här öppen källkodsleverantören inte längre kan kallas oberoende.

Suses vd Nils Brauckmann har tidigare i intervjuer påtalat just oberoendet som en nyckel i den mycket aggressiva tillväxtplan som företaget har. Inom 4–5 år ska omsättningen dubblas, från dagens 400 miljoner dollar till 800 miljoner.

Personalstyrkan som i dag ligger på 1750 personer ska också den dubblas. EQT:s enda uppmaning till Suse ska ha varit att växa.

Ny Sverigechef för Suse är Peder Daxberg. I en intervju med Computer Sweden berättar han att det är första gången under hans 25 år i it-branschen som han är på ett renodlat öppen källkodsföretag. Innan han tog över Suse nu i februari var han kommersiell chef på 4C Strategies och dessförinnan Sverigechef på Questback.

– Men jag har betraktat öppen källkod från sidan, och där har jag ju kunnat se hur den här sektorn har gått från lite av en gerillaindustri som inte varit helt accepterad till att vara framtiden. Det finns en enorm kraft här.

– Behovet av programbaserade lösningar för att till exempel hantera och lagra alla data i den digitala transformationen är oerhört stort. Om man inte nyttjar open source här får man svårt att hänga med.

Inte minst de traditionella it-leverantörerna har ju visat intresse för öppen källkod med Microsofts köp av Github och IBM:s av Red Hat. Nu blir Suse den största leverantören på området – hur påverkar det företagets position?

– Givet att IBM:s köp av Red Hat går igenom så blir vi både den största oberoende leverantören och den största bidragsgivaren till communityn. När det gäller konkurrenssituationen så är det ju inte så att vi bara konkurrerar med andra open source-leverantörer utan företagen har en mångfald av alternativ.

– Däremot har det stor betydelse att vi själva har blivit oberoende i och med EQT:s förvärv. Micro Focus var en gigant, där vi var en del. Nu har vi inte några sådana beroenden, utan vi kan leva ut vår öppna strategi. Branschen förändras så snabbt och det går helt enkelt fortare att stå på egna ben.

Vad spelar det för roll för Suse i Sverige att ni har svenska ägare?

– För oss i Sverige finns det ju ett värde i att vi har kända svenska ägare, visst kan det vara en fördel, men annars är det här globala verksamheter, och EQT har väl mest kontakt med vårt tyska kontor.

Ni har vuxit med runt 15 procent per år. Nu ska omsättningen upp från 400 miljoner dollar globalt till 800 miljoner inom fem år. Var finns tillväxtpotentialen i Sverige?

– Vi är ju dominerande på alla kunder som har SAP, vilket innebär att man nästan automatiskt är dominerande på de stora bolagen. Men sedan kommer en stor del av tillväxten från molnet: De företag som börjar använda sig av SAPs, Microsofts, AWS och Googles molntjänster använder många gånger mjukvara från oss.

Förutom organisk tillväxt kan det också bli tal om förvärv. Företaget har vad de kallar en ”hybrid tillväxtstrategi”.

Är det något som särskiljer den svenska marknaden i open source-perspektivet?

– Jag är ansvarar över Finland också, och det är ju ett väldigt starkt open source-fäste med arvet från Linus Torvalds. Men Sverige ligger långt framme överlag vad gäller teknik, även på det här området.

Peder Daxberg säger att Suse har utvecklats från att ”bara” vara ett operativsystem till att bli mer av en strategisk it-partner som levererar en bred portfölj av öppen källkodsbaserade program, tjänster och infrastruktur till företagen. De vill ligga nära de här bolagen och utveckla lösningar tillsammans med dem. Ett exempel är att telekomjätten Ericsson använder den här mjukvaran i sina basstationer.

– Det där är väldigt viktigt i vår tillväxtambition, att ligga nära företagen och vara med och driva innovation och produktutveckling tillsammans med kunder och partners.

Läs också:
Därför köper IBM open source-jätten Red Hat – analytikerna om megaaffären
Windows 7 en tickande kostnadsbomb – förlängd support väntas bli svindyr