De stora uppköpen på återförsäljarsidan fortsätter att göra branschen mindre sett till antal bolag. Än en gång är det norska riskkapitalbolaget Norvestor som ser goda investeringsmöjligeter i Sverige. Och ännu en gång är det ett allt hungrigare Xllnc som står för köpandet.

Nu väntar nämligen en storsatsning på skolmarknaden för Xllnc, som vanligtvis levererar arbetsplats som tjänst till företag. Med Lin Education ombord kommer styrkan att utgöras av ungefär 300 personer och planen för 2019 säger att årsomsättningen kommer att landa på 2,4 miljarder kronor. I den siffran har man räknat med 1,8 miljarder kronor för Xllnc och 600 miljoner kronor för Lin Education.

Xllnc vd Martin Backman konstaterar att den årliga tillväxten på skolmarknaden idag ligger runt 15 procent och att det är tre stora spelare som är dominanta där, Lin Education, Atea och Advania.

– Vi kommer att behålla varumärket Lin eftersom det är väldigt starkt i skolan. Det här är en perfekt matchning. Vi har gjort samma resa, vi inom företagssektorn och de inom utbildningsvärlden. De har ingen logistik och inget finansbolag utan de köper från distributör idag och har ett externt finansbolag. Nu kan de fokusera mer på att utveckla erbjudandet till skolan istället för att behöva hålla på med operations-delen. Det finns saker vi kan hämta från Lin-modellen för skolan till företagssektorn också. Vi kommer att dela med oss av lärdomar inom våra respektive områden, säger han och låter minst sagt övertygad om att bolagen kommer passa bra ihop.

Det handlar om kultur och vi har verkligen samma värderingar

– Det handlar om kultur och vi har verkligen samma värderingar, så där är jag 100 procent säker på att det inte blir några problem.

Det är dock inte hela Lin Education som följer med. Den tidigare ägaren, riskkapitalbolaget Summa, kommer att behålla mjukvarudelen Loops, det digitala läromedel som Lin Education använder. Det kommer även användas framöver men då i form av ett partnerskap.

För Xllnc innebär köpet även att man etablerar sig i Göteborg, där drygt hälften av de 80 Lin Education-medarbetarna som nu ansluter sitter. Lin Educations vice vd Per Ahrenberg kommer att tillträda som vd för Lin Education, medan bolagets grundare Josef Lind, kommer tillbaka i en roll som affärsutvecklare.

– Det är en fantastisk entreprenör som nu kommer att kunna jobba med hela erbjudandet, säger Martin Backman om Josef Lind.

Idag har Xllnc redan två varumärken igång efter att man köpt klassikern Supplies Team. Men det varumärket försvinner under året, så även framöver kommer bolaget att ha två varumärken, Xllnc på företagssidan och Lin Education för utbildningsmarknaden.

Förvärvet är inte bara viktigt för att etablera sig på skolmarknaden och i Göteborg. En annan väsentlig del för Xllnc är att man får stärka sig på Apple-sidan, där man nu får tillgång it-jättens produkter i Sverige och Norge också. Sedan tidigare har man haft Applekontrakt i Finland i mindre skala.

– Nu öppnar vi upp den delen i Sverige och Norge. Vi ser till exempel en enorm tillväxt på mobilsidan, och det vi gör på klientsidan är fullt applicerbart på mobilsidan och där är ju Apple en riktigt stark spelare, säger Martin Backman.

Xllnc ägare Norvestor ångar som sagt på rejält i Sverige just nu. Man var tidigt ute med att köpa skånska IT Gården och sedan dess har man även en offensiv satsning pågående med systemintegratören Netnordic, ett bolag som också gjort en del förvärv på den svenska marknaden. Martin Backman säger att de tre Norvestorägda bolagen än så länge inte har med varandra att göra överhuvudtaget.

Hur Norvestors planer ser ut längre fram återstår att se. EQT hade exempelvis ungefär samma budskap efter att man köpt på sig IP-Only, DGC och Candidator.

Hur mycket Norvestor betalar för Lin Education vill partnerna inte gå ut med.

– Det kan jag inte säga, men alla delägare som har med verksamheten att göra har återinvesterat i Xllnc. Däremot är det andra private equity-bolaget Summa utköpt, säger Martin Backman.

Och när gör ni nästa förvärv?

– De kan nog tänka sig att köpa något ytterligare i år. De har många kontakter men det här är ett så stort uppköp att vi vill få in det på ett bra sätt först. Men det pågår en digitalisering inom olika vertikaler och det finns definitivt områden där vi kan flytta fram våra positioner, så inom ett år kanske vi har hittat ett till Lin inom någon annan marknad.

Läs också: 
Köpa eller bli uppköpt – därför konsolideras it-branschen i rasande fart
Xllnc får ny ägare – norskt riskkapital tar över