Coinbase Card kommer bli det första kortet där betalningen till handlaren sker med vanlig så kallad fiat-valuta, men pengarna dras från kortinnehavarens tillgångar i kryptovaluta på Coinbase. Konverteringen ska enligt företagen ske i samma ögonblick som betalningen sker, skriver ComputerWorld.

Kortinnehavaren kommer att kunna använda alla de kryptovalutor denne har på sitt konto på Coinbase, vare sig det är bitcoin, ethereum, riple xrp eller litecoin. Samtidigt får kortinnehavaren tillgång till alla de butiker och andra inköpsställen som tar emot Visa. Handlarna löper ingen risk eftersom de får betalt i fiat-valuta.

Eftersom transaktioner på vissa blockkedjor som ethereum och bitcoin tar relativt lång tid, vilket kan innebära att en handlare måste vänta i en timme på att få en transaktion bekräftad, kommer med all sannolikhet Visa att garantera handlaren betalningen och själva ta risken om transaktionen visar sig felaktig. Dagens transaktionskostnad för bitcoin, en kostnad som betalas till dem som beräknar transaktionerna, ligger på cirka två amerikanska dollar och kommer att belastas kortinnehavaren.

Enligt de bägge företagen är samarbetet och kortet ett stort fall framåt då det tar kryptovalutor ut på den vanliga marknaden för betalningar, om än via omvägar. I västvärlden, och andra rika marknader med stabila ekonomier, kan måhända Coinbase Card inte locka konsumenterna i någon större utsträckning.

Men i många andra delar av världen råder ekonomiskt kaos med bland annat skyhög inflation, och i dessa länder får till och med bitcoins historiska volatilitet ses som ett under av stabilitet jämfört med den egna valutan, och ett kort som Coinbase Card kanske kan utgöra en förbättring för många människor vars pengar tappar i värde för varje dag som går.

Läs också:
Bitcoin når sanslös milstolpe med 400 miljoner transaktioner
Ethereum tappar mark – två andra blockkedjor utmanar