Att hållbarhetsengagemang blir allt viktigare för branschen har vi sett flera exempel på. Nu väljer it- och managementkonsultbolaget Nethouse, med kontor i Borlänge, Karlskoga, Linköping, Stockholm och Örebro, att satsa lokalt och grönt.

Detta i form av ett delägarskap i Vreta Kluster, som är en mötesplats och tvärvetenskaplig utvecklingsarena för teknik- och affärsutveckling inom de gröna näringarna. Vreta Kluster har tidigare ägts av Linköpings kommuns förvaltningsbolag Sankt Kors, men har nu öppnat upp för delägarskap och Nethouse blir det första it-bolaget som kliver in.

– På Nethouse letar vi efter initiativ som matchar vår vision och värdegrund. Vi vill gärna förbättra människors värld på ett eller annat sätt och då känns detta som ett bra initiativ. Att det är en utvecklingsarena gör det extra spännande då vi kan hjälpa till med lösningar som är i framkant inom såväl affärs- och verksamhetsutveckling som innovation, säger Stefan Ventura, kommersiell chef på Nethouse om initiativet.

I dagsläget finns cirka 30 företag på Vreta Kluster. Bolagen är verksamma inom områden som energi, vattenbruk, jord, skog, mat, trädgård och djurhållning. Tanken är att många kreativa krafter ska samlas på ett och samma ställe för att främja nytänkande och skapa affärsidéer och utbyta kunskap.

– Vi besitter stor teknisk kompetens och bred verksamhetsförståelse vilket bidrar till att utveckla företags affärer med hjälp av it. Vi hoppas kunna bidra mycket i Vreta Kluster, säger Stefan Ventura.