Fortums affärsenhet Charge & Drive har under de senaste åren blivit en internationell leverantör av affärssystem för laddning av elbilar. Bolaget driver idag 3 000 laddstationer i Finland, Sverige, Norge och Indien. Dessutom erbjuder Charge & Drive en SaaS-lösning med white label-möjlighet som 27 partner i elva länder använder för egna laddstationer och tjänster för elektriska fordon. För att hantera betalningarna på den växande marknaden har Fortumbolaget valt Stripe.

– Att expandera internationellt är kärnan i vår övergripande strategi. Därför behöver vi en verkligt global plattform för att hantera alla typer av betalningar, från konsument till b2b-betalningar, men även transaktioner mellan partner och tredje part. Plattformen måste kunna hantera olika valutor, vara kompatibel med all relevant lagstiftning samtidigt som den tillåter oss att skala verksamheten snabbt. Detta är anledningen till att vi valde Stripe, säger Andrey Khurri, produktchef på Charge & Drive.

Tack vare Stripe Connect behöver Fortum Charge & Drive aldrig vara direkt inblandat i själva betalningsflödet på plattformen, utan Stripe vidarebefordrar intäkterna direkt till användarna av Fortums plattform. Integreringen gör också att man följer standarder enligt EU-direktivet PSD2.

– Vi använder Stripe Payments och Connect för att möjliggöra betalningsfunktionaliteten på vår plattform, både för vårt eget laddningsnätverk och vår white label-lösning. Stripe erbjuder ett avancerat api och utmärkt dokumentation. Det är enkelt och snabbt att integrera med plattformen, och i det långa loppet är det mer kostnadseffektivt än andra tjänster från andra leverantörer. Vi försöker kontinuerligt erbjuda fler lokala betalningsmetoder. Det är viktigt att respektera lokala vanor när det kommer till betalningar, säger Maija Halme, marknadschef på Charge & Drive.

– Vi ser att det är viktigt att tillgången till laddstationer för elbilar ökar runt om i Europa inte minst ur ett miljöperspektiv. Det är mot den bakgrunden extra kul att få jobba med Fortum och bidra till Charge & Drives internationella expansion, säger Erik Olofsson, Nordenchef på Stripe.