Affärssystemskonsulten Implema blir först ut i Sverige att satsa på en ny branschanpassad molnvariant av SAP, där kunden betalar en fast månadsavgift. Den nya speciallösningen Implema Trade Solution är anpassad för kunder inom handel och distribution och är baserad på SAP S/4 Hana Cloud. Det som verkligen skiljer den från tidigare leveranser är att såväl implementering som uppgraderingar inkluderas i abonnemangsavgiften.

– Att vi inkluderar hela projektet, där vi som partner tar ansvar och paketerar in allting är spännande. Det ger trygghet till kunden samt en ökad säkerhet och ett kostnadseffektivt sätt att se till att de alltid har ett uppdaterat affärssystem till en förutsägbar månadskostnad, säger Implemas vd Jörgen Aronsson, och poängterar att lösningen kan vara leveransklar och färdig med en projekttid på 12–16 veckor.

På crm-sidan är flytten mot molnet i princip klar. Och nu satsas det som bekant stort på erp-sidan där molnet är huvudfokus för jättar som SAP, Oracle och Microsoft. Jörgen Aronsson säger så här om hur deras fördelning mellan abonnemangs- och on prem-försäljning fördelar sig i dagsläget:

Implemas vd Jörgen Aronsson
Implemas vd Jörgen Aronsson.

– Inom crm är det ingen som köpt on prem under de senaste fem åren. Inom erp är vår bedömning idag att det ungefär 50-50, och vi ser att trenden mot cloud går snabbast för smb-företagen, så det här är ett viktigt steg. Det är därför vi gör det här och nu jagar vi vår första affär med den här produkten, säger han.

Implema Trade Solution är även kvalificerad av SAP, vilket innebär att SAP har testat lösningen och att den nu säljs via SAP:s globala webbportal.

Är det någon särskilt typ av kunder ni riktar er till?

– De som har varit först ut med det här är ofta bolag som inte har bytt ut sitt system på länge och som ska bygga ett nytt hus nu, säger Jörgen Aronsson.

Tjänar ni lika mycket pengar på den här modellen?

– Vi är återförsäljare och har så klart en marginal på det. Målet är att vi ska leverera fler projekt framöver istället för att leverera ett stort.

Och från ett allt mer molnfokuserat SAP är den nya produkten också ett välkommet tillskott.

– Vi ser mycket positivt på att våra samarbetspartners utvecklar nya tjänster för att dra nytta av SAP S/4 Hana Cloud. Implemas nya tjänst är ett bra exempel på hur SAP:s produkter kan förpackas på ett effektivt sätt med licenser och implementering för att förenkla för våra kunder, säger Malin Teeling, försäljningsansvarig för SAP S/4 Hana Cloud i Sverige.

Jonas Andersson, affärssystemsanalytiker och vd på analys- och konsultbolaget Herbert Nathan, säger att en sådan här form av paketering är efterlängtad på den svenska marknaden.

– Hela branschen inom handel och distribution håller på att omvandlas av digitaliseringens drivkrafter och effekter. Vi upplever att många små och medelstora handelsbolag har svårt att hitta en välpaketerad helhetslösning till detta. Därför ser vi väldigt positivt på att Implema nu väljer att lansera en branschpaketering och dessutom till en garanterad avgift som inkluderar implementeringen och minskar risken för kunden, säger han.

Läs också: 
Pensionsbolaget dumpar SAP – tung skalp för Unit4
SAP:s vd: "Ska dubbla marknadsvärdet till 2023"