Amazon investerar tungt i områden som artificiell intelligens, fysiska butiker och smarta hemmet där den digitala assisten Alexa är central. Det är investeringar på sikt och man skulle därför kunna tänka sig att det tynger lönsamheten. Men i stället rapporterar Amazon om sitt mest lönsamma kvartal någonsin – och det tack vare molnverksamheten inom AWS.

Totalt har Amazon en vinst under perioden på 3,56 miljarder dollar, vilket var mer än en dubblering jämfört med motsvarande period förra året, då vinsten låg på 1,63 miljarder. Det gör senaste kvartalet till Amazons mest lönsamma någonsin.

Omsättningen låg på 59,7 miljarder dollar, en ökning med 17 procent.

Enligt nyhetssajten The Verge var det här också mer än dubbelt så mycket än vad investerarna hade förväntat sig. Omsättningen låg i linje med förväntningarna.

Det är alltså molnverksamheten inom AWS som bidrar med mest till Amazons resultat. Vinsten från AWS var under perioden 2,2 miljarder dollar.

AWS omsätter under kvartalet 7,7 miljarder dollar. Det här innebär att molnet nu står för 13 procent av Amazons totala omsättning och mer än hälften av vinsten.

Amazons moln växer med 42 procent under perioden, vilket kan låta högt, men det är lägre än för ett år sedan, då tillväxten var 48 procent. Det kan också sättas i jämförelse med nummer två på marknaden, Microsoft, vars konkurrerande Azure-plattform hade en tillväxt på 73 procent under kvartalet.

Den andra delen som växer snabbt inom Amazon är annonsförsäljningen som hade en tillväxt på 36 procent och nu omsätter 2,7 miljarder dollar.

I rapporten tar också Amazon upp de satsningar de gör på förnybar energi, med projekt bland annat i Sverige, USA och Irland. De har ett övergripande mål att 100 procent av AWS infrastruktur ska drivas med förnybar el. Därför har de i Sverige ingått ett avtal om att köpa svensk vindkraftsel för deras svenska datacenter. En vindkraftsfarm i värmländska Bäckhammar ska vara i drift i slutet av 2020.

Läs mer:
Svenska handlare har ögonen på Amazon – vad händer när jätten kommer hit?
Apple lägger 280 miljoner kronor på Amazons moln – varje månad