Den komponentbrist som plågat Microsoft och pc-branschen sedan förra året verkar vara över. Åtminstone var det vad Microsofts finanschef Amy Hood uppgav i samband med Microsofts senaste delårsrapport – där företaget bland annat rapporterade om stark Windowsförsäljning. Det skriver vår amerikanska systersajt PC World.

– När det gäller Windows var den totala pc-marknaden starkare än vad vi hade trott. Det här drevs på av ett förbättrat utbud av komponenter. Komponentutbudet kunde både möta efterfrågan hos konsumenter och en starkare efterfrågan än väntat hos företagen, sa Amy Hood.

Förra kvartalet var det annat ljud i skällan från Amy Hood, skriver PC World. Då klagade hon å Microsofts vägnar på att begränsningar i chipp-utbudet skadade den totala pc-marknaden och ledde till att försäljningen var lägre än väntat.

Hood specificerade dock inte exakt vilka förändringar det är som Intel har gjort, faktum är att hon inte ens pekade ut Intel specifikt. Intel har dock självt gått ut och erkänt att de hade tillverkningsproblem i januari och andra pc-tillverkare har också lyft frågan. Uppenbarligen är det emellertid löst nu och Hood sa att Microsoft har ”en bra känsla” inför nästa kvartal.

Som vi skrev i går levererade Microsoft en stark kvartalsrapport i går. Surface-produkterna ökade omsättningen med 21 procent till 1,32 miljarder, jämfört med motsvarande period förra året. Hittills har Microsoft bara använt Intel-processorer i sina Surface-enheter.

PC World skriver att komponentbristen normalt innebär att priserna på pc går upp. Därför kan det mycket väl innebära att pc överlag blir billigare nu om komponentbristen ordnat upp sig, förutsatt att inte tillverkarna använder den extra vinsten för att stärka sina egna resultat.

Läs mer: Gaming är räddningsplankan för pc-branschen