Minns ni klänningen som några tyckte var guldfärgad och vit och andra såg som blå och svart? Eller de där linjerna som ser ut att gå ihop och isär men som i själva verket är parallella?

Det går att lura det mänskliga ögat helt enkelt för att det inte är perfekt och illusionerna visar på svagheterna.

På senare år har AI lärt sig att känna igen bilder och att skapa bilder. Men att förstå och tolka illusioner som uppstår av brister i mänskliga sinnen är en annan femma, rapporterar MIT Technology Review.

Två forskare, Robert Williams och Roman Yampolskiy vid University of Louisville i USA, har upptäckt att dagens maskininlärningssystem inte klarar att skapa egna optiska illusioner.

Och det går att förklara för orsaken till de framsteg med bildigenkänning som gjorts bygger på att vi har tillgång till kraftfulla neurala nät och att det finns stora databaser med bilder som har noteringar om vad de föreställer som kan användas för att lära upp dem.

För att lära en maskin att känna igen ansikten krävs tiotusentals bilder. Men för optiska illusioner finns inga sådana databaser – antalet unika illusioner är för litet enligt forskarna, bara några tusen. Trots det satte de ihop en databas med 6 000 illusioner men resultatet var nedslående. Efter sju timmar hade inget intressant skapats.

– De enda optiska illusioner vi människor känner till är sådana som skapats evolutionärt – som ögon på fjärilsvingar – eller av konstnärer, säger de.

Så forskarnas slutsats är att människan har en avgörande roll för att kunna tolka en optisk illusion. Och utan att förstå det kan inte AI heller inte förstå principerna bakom optiska illusioner.

Läs också: 
Efter kritikstormen: Googles AI-råd läggs ner
AI-revolution på svenska storföretag – ”väntar man längre förlorar man”