Teknikkonsulten Ramboll satsar på smarta transporter genom att köpa den finska smart mobility-konsulten Strafica. Enligt Ramboll är det en del av bolagets strategi där man vill ligga långt fram inom hållbara transporter gentemot kommuner och transportmyndigheter.

– Strafica är ledande inom strategisk transportplanering och modellering i Finland. Förvärvet passar perfekt med vår strategi och är en logisk fortsättning efter vårt förvärv av Singaporebaserade Vertix förra året. Med Strafica ombord blir vi ännu vassare på digitala tjänster inom smart mobility internationellt, säger Jukka-Pekka Pitkänen, chef för global divisionschef för Smart Mobility på Ramboll.

För att skala upp sina digitala tjänster inom transport har Ramboll nu dragit igång en specialiserad enhet, Digital Mobility Lab. Där ska man utveckla tjänster och produkter som trafikanalys av tillgång och efterfrågan, trafikdata i realtid av den virtuella staden, dataanalys och visualisering.

Strafica är baserat i Helsingfors och har 21 experter inom strategisk trafikplanering och smart mobility. Företaget har dels agerat rådgivare åt beslutsfattare, dels utvecklat en modell för trafikplanering som tar hänsyn till resenärens alla behov och förutsättningar under dagen. Den modellen används idag bland annat till att leverera underlag till transportmyndigheter när de planerar hållbara transporter, som möjligheten att kombinera cykling och kollektivtrafik.

– Våra digitala plattformar och verktyg är skalbara. Vi är angelägna om att ta vår kunskap till både globala och inhemska marknader, vilket vi ser stora möjligheter till genom att vi är del av Ramboll, säger Markku Kivari, vd på Strafica.