Båda de traditionella marknadsdominanterna Samsung och Apple har rejäl motvind och tappade försäljning med tvåsiffriga procenttal. Värst är det för Apple vars försäljning gick ner med 23,2 procent till 40,2 miljoner enheter.

Samsungs försäljning föll 10 procent till 71,5 miljoner enheter. Huawei är kvartalets vinnare med en ökning på 50 procent till 59,1 miljoner. Därmed är den kinesiska tillverkaren nu med marginal näst störst på världsmarknaden.

Huawei har varit tydliga med att de vill överta Samsungs position som världens ledande tillverkare 2020, men de ligger fortfarande en bra bit efter, mer än tio miljoner enheter.

Detta enligt analysföretaget Canalys rapport för första kvartalet.

Totalt under första kvartalet föll antalet levererade smartphones till 313,9 miljoner, vilket alltså var en nedgång med 6,8 procent jämfört med motsvarande period förra året. Dessutom var det den lägsta försäljningen på nästan fem år.

– Det här är den största minskningen någonsin under ett enskilt kvartal i Iphones historia, säger Canalys telekomanalytiker Ben Stanton. Apples näst största marknad, Kina, var återigen tuff. Men det här är långtifrån deras enda problem. Försäljningen föll också i USA, då inbytesinitiativ inte lyckades kompensera för konsumenternas längre uppgraderingscykler.

– På marknader som Europa använder Apple alltmer rabatter för att öka efterfrågan, men det medför ytterligare komplexitet för distributörer, och det blir otydligare för konsumenterna vilket värde de här ”premiumenheterna” har. Dock visade Iphone tecken på återhämtning mot slutet av kvartalet och det tror vi håller i sig in i andra kvartalet.

Konsolideringen fortsätter också på den sjunkande marknaden. De fem största leverantörerna står för 72 procent av den totala marknaden mot 66,8 procent för ett år sedan.

Fem största leverantörerna under första kvartalet var, enligt Canalys (marknadsandelar i procent inom parantes).

1. Samsung (22,8)
2. Huawei (18,8)
3. Apple (12,8)
4. Xiaomi (8,9)
5. Oppo (8,7)

Läs också: Apple ville köpa Intels modemchipp i mångmiljardaffär