I somras köpte den franska telekomjätten Orange den nordiska molnleverantören Basefarm för motsvarande 3,6 miljarder kronor. Orange fanns förvisso redan på plats i Norden tidigare med ett antal kunder, men i och med köpet har verksamheten fyrfaldigats på personalsidan, från ungefär 100 personer i Norden till 400. Av dessa jobbar cirka 35 personer på Oranges svenska kontor i Solna, och cirka 110 på svenska Basefarm i Stockholm. Än så länge är ingen fysisk sammanslagning planerad, och beskedet är att varumärket Basefarm ska leva vidare.
Brittiske Simon Ranyard, nordisk chef för Orange Business Services, har efter ett antal olika uppdrag på Orange nu hamnat i Stockholm. Och han säger att han börjar gilla sin nya hemstad. Med 14 år på en global operatör bakom sig, där han dessutom hamnade tack vare studier i internationella relationer, låter han inte helt ledsen att slippa det nuvarande Brexit-kaoset på hemmaplan. Och han säger att det finns ett antal faktorer som lockade Orange att köpa in sig i Norden.
– Vi har en bra verksamhet i Norden, men ser att det finns så mycket mer möjligheter. För det första är Norden verkligen en hubb för innovation med en väldigt hög nivå av innovation i de nordiska bolagen. Det finns verkligen i DNA:t här och på Orange vill vi jobba med innovativa bolag. Det andra är att det finns många stora multinationella bolag med huvudkontor i Norden, även om det är en ganska liten marknad. Nu kommer vi närmare de bolagen, och vi vet att vi är duktiga på att hjälpa företag att expandera till nya marknader, säger han.
Utöver innovationen, en stark nordisk startupscen och de cirka 30 multinationella jättar som har huvudkontor i Norden så handlar förvärvet givetvis mycket om molnet och att hjälpa företag att hitta rätt där.
– Vi tycker att Basefarms affärsmodell kring multicloud är väldigt intressant. Det är många kunder som behöver hjälp med att hålla ihop sin molnprocess. Folk måste kunna hantera sina miljöer med flera olika moln på ett mer vuxet sätt. Idag har kostnadskontrollen försvunnit helt och företag vet inte hur mycket pengar de betalar för olika molntjänster och plötsligt är det helt utom kontroll, säger Simon Ranyard och konstaterar att det handlar om att veta vad som ska ligga i publika moln och vad man bör hantera själv.
– Då är det bra att han en partner som hanterar den delen. Jag brukar säga att tumregeln är att när du inte vet hur mycket data du behöver är det alltid bättre att kontrollera det själv istället för att lägga det i ett publikt moln. Annars slutar det med att man hittar massor med data man betalar för från något gammalt och nedlagt projekt.
Att köpa bolag är även ett sätt att rekrytera kompetens inom viktiga områden. Det gäller såväl Basefarm som exempelvis brittiska Securedata, ett bolag med 150 säkerhetsexperter, som Orange köpte i februari.
– Vi vill öka värdet på Orange med hjälp av Basefarm och vi vill så klart också att de ska kunna sälja mer av sina tjänster till våra befintliga kunder. Tillsammans ska vi växa den lokala affären, så det är väldigt spännande tider för oss just nu.
Och frågar man Simon Ranyard vad som sticker ut med Orange jämfört med de andra globala jättarna så är det bolagets förmåga att alltid kunna agera lokalt, mycket tack vare att man har haft personal på plats i de flesta länder under en lång tid. Där nämner han inte minst Equant som en viktig del, som från 1950-talet stått för kommunikationen mellan världens flygplatser under olika namn. Idag är det en del av Orange, och att känna till de lokala reglerna är en fördel när man tampas med molnjättar som AWS och Microsoft.
– Vi har en gammal slogan som lyder ”global business with a local touch”. Den standardiseringen som de stora molnjättarna vill ha funkar inte alltid globalt, inte minst när det gäller telefonsamtal. Där är det olika regler på olika ställen, säger Simon Ranyrad, som under de senaste åren även märkt att Orange inte bara tampas med sina traditionella konkurrenter som AT&T, Verizon, BT och Deutsche Telekom.
– Nu tittar man mer på hela dataresan så idag möter vi högre utsträckning bolag som TCS, HCL, Capgemini och IBM.
Läs också:
Ebuilders molntjänster på drift hos Basefarm