Enligt Digiplex kommer den aktuella obligationen vara en av de största någonsin noterats på Oslo-börsen, och man ser överteckningen som en bekräftelse på att bolaget är fortsatt intressant för investerare. Det handlar om en senior säkerställd obligation om 1,8 miljarder norska kronor med förfall i april 2024. DNB Markets stod som enda arrangör för obligationslånet.

Pengarna ska delvis användas för återfinansiering av de två förfallna obligationer som utfärdats tidigare av de båda bolagen Digiplex Fet och Digiplex Norway, och resten ska finansiera bolagets fortsatta tillväxt eftersom man upplever att efterfrågan på datacenter i Norden ökar.

– Vi ser en otrolig tillväxtpotential i Norden med inflödet av internationella hyperscalers, och med den nya obligationen ökar vi takten ytterligare för att fånga de marknadsmöjligheter som finns, säger Byrne Murphy, delägare och ordförande i Digiplex.

Finns det några konkreta planer på att bygga fler datacenter?

– Vi har extra mark i anslutning till vårt datacenter i Upplands Väsby. Planen är att det ska bli tre gånger större under de kommande åren.

Missa inte Branschkollen – nyhetsbrevet för den svenska it-branschen. Teckna en gratis prenumeration!

De hyperscalers han pratar om är till exempel AWS och Facebook, som redan finns på plats i Sverige samt Google och Microsoft som är på gång. I och med att såväl Norge som Danmark blir allt hetare datacenterländer tar Norden marknadsandelar från den så kallade FLAP-D-regionen, som innefattar Frankfurt, London, Amsterdam, Paris och Dublin. Att fler jättar kommer till Norden välkomnas av Byrne Murphy.

– Det gör att det etablerar Sverige och Norden som en viktig marknad för den typen av infrastruktur, så vi välkomnar det. Den svala nordiska regionen är Europas hetaste datacentermarknad. Ett företag som etablerar sig med 100 megawatt över 20 år kan spara omkring 2 miljarder dollar genom att placera sitt datacenter i Sverige eller Norge jämfört med Storbritannien, säger han.

– Transaktionen skapade mycket stort intresse i marknaden och är bland de största högränteobligationerna som någonsin har placerats i norska kronor. Det blev en framgångsrik och eftertraktad transaktion som kom ut på marknaden vid rätt tillfälle, kommenterar Henning Sørlie, chef för High Yield Origination på DNB Markets intresset för Digiplex.

Läs också: Elbolagen har fått smak på den växande datacentervärlden