Nästa vecka kommer 6000 utvecklare till Microsofts ”hemstad” Seattle för att ta del av mjukvarujättens planer, nya lanseringar och satsningar. Strategin från Microsofts sida är följande: Ta de hetaste tekniker som finns och erbjud utvecklare molnbaserade verktyg som gör det enkelt för dem att sätta ihop lösningar som de kan använda i sina verksamheter.

I förhandssnacket är det tre tekniker som dominerar: Mest och högst talas det om AI.

Det väntas en rad nya AI-tjänster och funktioner som syftar till att göra det enklare för utvecklare att bygga AI-styrda applikationer. Den Microsoft-specialiserade nyhetssajten ZDNet förväntar sig mycket spinn runt konverserande AI, att rösttjänsten Cortana blir mer företagsfokuserad och nya verktyg som ska hjälpa utvecklare att bygga bottar och digitala assistenter.

Så här skriver molnchefen Scott Guthrie i sin blogg inför konferensen. ”Vi ska bygga den mest produktiva AI-plattformen, och vi levererar nya nyckelfunktioner i Azure Machine Learning som förenklar processen att bygga, träna och rulla ut maskininlärningsmodeller i skala”.

Nyhetsbyrån Reuters skriver inför Build att en ny tjänst från Microsoft hjälper online-baserade detaljhandelsföretag att rekommendera produkter baserat på shoppinghistorik och som kan kombineras med befintliga lösningar.

– De kan använda vår tjänst som ett tillägg till existerande system och på så sätt uppnå enorma vinster i produktivitet, säger Scott Guthrie till Reuters.

Guthrie säger också att viktiga lanseringar är de verktyg som låter användarna bygga AI-modeller utan att behöva skriva den underliggande koden. De här modellerna ska sedan kunna tränas genom att använda företagets data i Microsofts moln.

Molnet är alltid hett i de här sammanhangen – särskilt kanske om det är Microsoft med sin Azure-plattform som håller konferensen. Det är Azure som allting kretsat runt de senaste konferenserna och den här plattformen fungerar som en motor för nya tekniker som AI – på samma sätt som att AI i framtiden ska driva tillväxt åt molnet.

Ett tredje område som det surras högt om inför Build är blockkedjan. Det här är inte något självklart satsningsområde för de stora it-leverantörerna. Till exempel har värsta konkurrenten AWS inte visat sig särskilt intresserade av det här området, medan IBM storsatsat. Det råder inte samma konsensus runt blockkedjans potential som det gör runt AI.

Men molnchef Scott Guthrie skriver i sin blogg att Microsoft dubblar investeringarna på det här området och att tekniken ”visar potential över många olika branscher för att hantera komplexa arbetsflöden och logistik”. En ny tjänst här är Azure Blockchain Service som ska förenkla för utvecklare att bygga och administrera lösningar baserade på tekniken. Framför allt röner blockkedjan intresse från finansbranschen, som ett sätt att hålla koll på transaktioner, och Guthrie uppger att investmentbanken JP Morgan använder sig av den här tjänsten.

Microsoft Build pågår 6–8 maj i Seattle.

Läs mer:
Det här är AI och så funkar det
Amazons moln fortfarande störst – men Microsoft och Google växer snabbt