Det var i mitten av mars som Spotify gick ut och anklagade Apple för att missgynna alla konkurrenter till sin egen streamingtjänst Apple Music.

I ett blogginlägg skrev Spotifys vd Daniel Ek bland annat att reglerna för App Store ”begränsar valmöjligheter och kväver innovation på bekostnad av användarupplevelsen” och att Apple ”agerar både spelare och domare, och avsiktligt missgynnar andra apputvecklare”.

Och enligt vad tre källor med insyn uppger för Financial Times kommer nu EU:s konkurrensmyndigheter att dra igång en granskning av hur Apples agerande inom de närmaste veckorna.

Det som Spotify framför allt riktar in sig på är att Apple kräver att Spotify och andra digitala tjänster betalar en avgift på 30 procent på betalningar som sker genom Apples betalningstjänst.

Apple har avfärdat Spotifys anklagelser och hävdar att det i själva verket handlar om att Spotify vill behålla alla fördelar med App Stores ekosystem utan att själva bidra med något. Man framhåller också att det bara är första året som avgiften är 30 procent – året efter går den ner till 15 procent.

Någon deadline för granskningen ska inte finnas och den kan ta flera år innan den 'är klar enligt Financial Times. EU:s konkurrensmyndigheter kan tvinga företag att ändra affärsmetoder om de anses bryta mot lagen. De kan dessutom utdöma viten på upp till 10 procent av ett företags omsättning.

Läs också: 
Ny svindlande EU-bot till Google – tvingas betala 15,5 miljarder
EU fortsätter pressa techjättarna – anklagas för handelskrig